Królewski makowiec

Królewski makowiec

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Makowiec jest królem wśród wszystkich świątecznych wypieków. Nigdy nie może go zabraknąć na polskim stole. Wielkanoc kojarzy mi się wprawdzie najbardziej z babką wielkanocną, ale makowiec to jest dopiero to co lubię najbardziej i wszystkim polecam :)

Składniki:

  • na ciasto:
  • szklanka mąki pszennej
  • pół kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka śmietany
  • 1 jajko
  • gotowa masa makowa w puszce.
  • bakalie: orzechy, migdały, rodzynki
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Oto królewski makowiec, ulubiony w mojej rodzinie. Robimy go tak:

 

  1. Z mąki, proszku do pieczenia, margaryny, cukru, śmietany i żółtka zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy prostokątny placek i wykładamy go na blachę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy masę makową.
  2. Na masę wykładamy nasze bakalie (rozdrobnione i wymieszane z ubitym na sztywno białkiem z łyżeczką cukru).
  3. Ciasto pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Ciasto możemy polać gotową polewą czekoladową.

Prawda, ze prosty przepis na makowiec? To do dzieła!

Smacznego.

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy