Jak zrobić kopytka

Jak zrobić kopytka

Ocena: ★

27 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zrobić kopytka może każdy, przepis na kopytka może być nawet pierwszym przepisem wykonanym w życiu. Nie ma w tej potrawie żadnej filozofii. Szczególnie kopytka upodobała sobie kuchnia kryzysowa, gdyż najlepsze wychodzą z tzw. "wczorajszych" ziemniaków.

Kopytka najlepiej smakują, przynajmniej mi, gdy są świeże i polane smażoną cebulką i boczkiem. Niezbyt zdrowo, ale co tam, niebo w gębie! :)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kartoflanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • średnia cebula
  • 100 g wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na sycące i smaczne kopytka:

Gdy zostaną nam ziemniaki z wczorajszego obiadu, bez problemu na drug dzień możemy zrobić kopytka. Będzie to lepszy pomysł niż specjalne obieranie i gotowanie ziemniaków.

  1. Rozgniatamy ziemniaki (można je też np zmielić) i mieszamy z mąką, jajkiem i solą.
  2. Ugniatamy ciasto ze składników.
  3. Przygotowujemy wałek z ciasta grubości nam odpowiadającej i kroimy skośnie na kawałki ( takiej wielkości będą kopytka).
  4. Wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę.
  5. Gotujemy, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy, po około minucie pływania, wyławiamy kopytka.
  6. Przysmażamy cebulę wraz z boczkiem i polewamy kopytka.
  7. Gotowe, zajadamy się :)

Smacznego wszystkim!

Autor: Buli

Polecamy nasze przepisy