Pyzy drożdżowe na parze czyli pampuchy - pyszne pampuchy można zjeść np. z sosem czy też użyć do obiadu zamiast ziemniaków. Polecam przepis na pyzy drożdżowe na parze, przepis na pampuchy.
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!
Spaghetti carbonara to gorące danie makaronowe dla wielbicieli sera. Serowy sos carbonara nadaje specyficzny smak tej potrawie, w związku z czym może nie każdy ją lubi, choć na pewno nie ja, bo jeśli spaghetti to tylko spaghetti carbonara! Moje spaghetti carbonara jest po prostu godne polecenia.
Zupa szczawiowa - tradycyjne polskie danie! Najlepiej smakuje, gdy przygotujemy ją ze świeżego szczawiu i podamy z jajkiem. Zupa szczawiowa to lekko kwaśna zupa idealna na ciepłe letnie dni. Polecam przepis na zupę szczawiową!
Wraz z pierwszymi mrozami, w mojej kuchni pojawia się grochówka. Grochówka to zupa, której nie przyrządza się błyskawicznie, ale efekt wart jest zachodu. Gęsta, aromatyczna i bardzo pożywna grochówka dostarczy energii i rozgrzeje cię w zimne dni. Polecam!
Karpatka oprószona cukrem pudrem to piękny widok, niczym ten, który mamy za oknem.
Tradycyjnie robię ją z kremem budyniowym lub maślanym. Sok z cytryny nadaje mu jednak wyrazistości, aromat i zdecydowaną nutę. Taka mała zmiana zachwyca i jednocześnie zachęca do dalszego eksperymentowania z kremami.
Drób jest bardzo popularny w naszej kuchni. Jednak udźce z kurczaka nie każdy przyrządza. Przyznam szczerze, że dopóki nie pojawiły się jako gotowy półprodukt w lidlu, nie chciało mi się luzować udek z kości, obierać ze skóry. Ale skoro mam tą najgorszą robotę za sobą to samo mięsko doczyścić, doprawić i przygotować nie stanowi żadnego problemu i sprawia niesamowitą frajdę. W moim domu udźce z kurczaka zagościły od niedawna na dobre. Polecam!
Do zwykłych i prostych mielonych wystarczy dodać np. natkę pietruszki żeby zyskały inny smak. Najlepiej smakują z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Polecam.
.
Zaletą tego placka jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Smakuje na gorąco jak i na zimno. Przygotowujemy i od razu pieczemy. Zioła prowansalskie i papryka nadają mu pysznego smaku i zapachu. Polecam przepis na placek prowansalski.
Sprawdzony przepis na krem z warzyw. Delikatna, pyszna kremowa zupa z warzyw z dodatkiem zielonego brokuła na kostkach rosołowych. Do serwowania ze śmietaną oraz grzankami.
Sprawdzony przepis na pierogi z mięsem, oto pyszne pierogi z płuckami, przepis zdobyłam od mojej mamy, to ona mnie nauczyła jak robić te pyszne pierogi.
Makaron z pesto to połaczenie króre uwielbiam, wystarczy dodać jeszcze podsmażoną pierś z indyka i mamy pyszne danie :) Sprawdzony przepis na szybki obiad!
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.