Bogracz - przepis na bogracz według Roberta Makłowicza, z jego książki "Podróże kulinarne Roberta Makłowicza - smak Węgier". Bogracz to typowa potrawa węgierska. W rzeczywistości bogracz to nazwa kociołka, ale w Polsce przyjęło się określać nazwą “bogracz” zupę gulaszową.
Mimo że nazwa potrawy - fasolka po bretońsku - brzmi dla nas trochę obco , zapewniam, że nie ma ona wiele wspólnego z prowincją Francji. Jest to typowa polska potrawa wykorzystująca tradycyjne warzywo czyli fasola. Na bazie fasoli przygotujemy smaczne i pożywne danie.
Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.
Prosty przepis na kopytka. Kopytka to prosta potrawa, co stanowi tylko jej zaletę, a ten przepis uważam, ze jest wart wypróbowania. Warto jeść kopytka, szybko można je przygotować, a np. z sosem smakują naprawdę dobrze.
Oto prosty i sprawdzony przepis na kopytka, który polecam!
Jak ugotować bób? Zadawałem sobie to pytanie zawsze, jak tylko zaczynał się sezon na bób. Aż pewnego razu nie wytrzymałem i wypróbowałem przepis na bób. I od tej pory już dokładnie wiem, jak ugotować bób i zajadać się nim w letnie dni. Polecam sprawdzony przepis na bób.
Sezon paprykowy się zaczyna i w związku z czym należy się do niego przygotować. Polecam więc przepis na paprykę marynowaną, który dostałem od mojej mamy. Jest sprawdzony i efekt pozostaje zawsze ten sam. Papryka marynowana wg tego przepisu jest zawsze bardzo smaczna.
Jesień to wysyp grzybów w naszych lasach - pamiętajmy o tym! A jak już mamy grzyby to musi być zupa grzybowa. Aromatyczne i świeże grzyby nadadzą niepowtarzalny smak naszej zupie. Dlatego warto zbierać grzyby, bo zupa grzybowa z własnoręcznie zebranych grzybów smakuje najlepiej. Zupę można zrobić również z suszonych grzybów, wtedy taka zupa grzybowa np na Wigilię nabiera innego smaku od razu.
Ponieważ cukinia jest dość mdława, a bardzo ją lubię, postanowiłem trochę zaostrzyć jej smak dodatkami. Oto pyszna cukinia zapiekana z gorgonzolą. Przygotowanie dania to zaledwie kilka chwil, bo przepis na cukinię jest łatwy. Wystarczy skupić się na oczyszczeniu i pokrojeniu jarzyn a następnie właściwym umieszczeniu ich w naczyniu żaroodpornym i w końcu zapiekaniu. Cukinia zapiekana z serem na pewno będzie smakować.
Pęczotto z podgrzybkami to danie bezmięsne. Użyte w pęczotto z podgrzybkami grzyby nie są niezbędnym elementem zdrowej diety, aczkolwiek bez wątpienia mogą urozmaicić jadłospis dorosłej osoby. Grzyby mogą powodować zatrucia pokarmowe, są również ciężkostrawne (dlatego są niewskazane dla dzieci), natomiast z drugiej strony są nazywane "mięsem lasu”.
Sprawdzony przepis na kapuśniak. Bardzo smaczna i sycąca zupa, idealna na jesienno-zimowe chłody. Na bazie kiszonej kapusty, z delikatną zasmażką na wiejskim smalcu. Rozgrzewająca i pyszna zupa kapuśniak, polecam!
Placki z dyni - smaczne placuszki na obiadek, najlepiej smakują bez żadnych dodatków! Polecam przepis na placki z dyni, bo są najlepsze, a przepis łatwy!
Trochę pracy jest przy wykonaniu tego warzywnego pasztetu, ale warto poświęcić czas i go zrobić. Dodam, że wychodzi go sporo. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Jeżeli podamy go na gorąco z ulubioną surówką to z powodzeniem, może być na obiad. Polecam.
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!