Gnocchi czyli włoskie kopytka z pomidorkami koktajlowymi

Gnocchi czyli włoskie kopytka z pomidorkami koktajlowymi

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gnocchi czyli włoskie kopytka z pomidorkami koktajlowymi polecam, bo potrawa pyszna a przepis prosty. Także robimy włoskie kopytka! :)

Składniki:

  • jajko
  • 60 dkg ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • łyżeczka majeranku
  • 25 dkg pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła w wiórkach
  • łyżeczka suszonej szałwii
  • 15 dkg startego parmezanu
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na gnocchi czyli przepis na włoskie kopytka:

  1. Najpierw robimy ciasto na kopytka, czyli trzeba ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodajemy jajko, szczyptę soli, mąkę oraz majeranek. 
  2. Wszystko zagniatamy i formujemy wałki o grubości około 2 cm, a następnie kroimy wałki na 2 centymetrowe kawałki spłaszczając na końcu.
  3. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku z łyżką oliwy i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia a następnie wyjmujemy.
  4. Pomidorki kroimy na połówki, a cebulę oraz czosnek posiekane szklimy na łyżce masła. Dodajemy pomidorki i doprawiamy pieprzem, solą oraz szałwią. Mieszamy i chwilę smażymy.
  5. Teraz drugą łyżką masła smarujemy naczynie żaroodporne i układamy w naczyniu kluski oraz pomidorki z cebulą i czosnkiem. Posypujemy pozostałym masłem oraz startym serem.
  6. Całość zapiekamy w 200 stopniach przez około 15 minut.

Pyszne włoskie kopytka czyli gnocchi gotowe.

Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy