Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Gnocchi czyli włoskie kopytka z pomidorkami koktajlowymi

print Drukuj
Gnocchi czyli włoskie kopytka z pomidorkami koktajlowymi

shutterstock.cm

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.0

6 ocen

Gnocchi czyli włoskie kopytka z pomidorkami koktajlowymi polecam, bo potrawa pyszna a przepis prosty. Także robimy włoskie kopytka! :)

składniki
  • jajko
  • 60 dkg ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 3/4 szklanki mąki
  • łyżka oliwy
  • cebula
  • łyżeczka majeranku
  • 25 dkg pomidorków koktajlowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki masła w wiórkach
  • łyżeczka suszonej szałwii
  • 15 dkg startego parmezanu
  • pieprz
sposób przygotowania

Przepis na gnocchi czyli przepis na włoskie kopytka:

  1. Najpierw robimy ciasto na kopytka, czyli trzeba ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodajemy jajko, szczyptę soli, mąkę oraz majeranek. 
  2. Wszystko zagniatamy i formujemy wałki o grubości około 2 cm, a następnie kroimy wałki na 2 centymetrowe kawałki spłaszczając na końcu.
  3. Kopytka wrzucamy do osolonego wrzątku z łyżką oliwy i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia a następnie wyjmujemy.
  4. Pomidorki kroimy na połówki, a cebulę oraz czosnek posiekane szklimy na łyżce masła. Dodajemy pomidorki i doprawiamy pieprzem, solą oraz szałwią. Mieszamy i chwilę smażymy.
  5. Teraz drugą łyżką masła smarujemy naczynie żaroodporne i układamy w naczyniu kluski oraz pomidorki z cebulą i czosnkiem. Posypujemy pozostałym masłem oraz startym serem.
  6. Całość zapiekamy w 200 stopniach przez około 15 minut.

Pyszne włoskie kopytka czyli gnocchi gotowe.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!