Karp smażony

Karp smażony

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Karp smażony na wigilię jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań na Boże Narodzenie. Chyba w żadnym polskim domu nie ma Wiglii bez smażonego karpia.

Składniki:

  • karp 1 szt
  • mąka 3 łyżki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • olej 50 ml
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na smażonego karpia: 

  1. Karpia oczyścić i pokroić w dzwonka. Z zewnątrz i wewnątrz skrapiać sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem i odstawiać na 20 minut.
  2. Rybę obtaczaćw mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Karp smażony gotowy do podania na wigilijny stół

Autor: tulipan

Polecamy nasze przepisy