Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Grzyby marynowane

print Drukuj
Grzyby marynowane

Marta

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
3.5

21 ocen

Grzybki marynowane w occie. Robimy je teraz a jemy przez całą jesień i zimę. Ja wybieram małe grzyby: prawdziwki i kozaki, ale mogą być też inne.

składniki

proporcje na zalewę:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 8-10 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
sposób przygotowania

Przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej: 

  1. Grzyby dokładnie obrać i umyć. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać łyżkę octu i zagotować. Grzyby gotować ok. 15 min. Wylać na durszlak i przelać czystą wodą. Osączyć.
  2. Zalewa: Wodę z octem zagotować. Dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy.
  3. Słoiki umyć i napełniać grzybami. Grzyby zalać gorącą zalewą. Zamieszać grzyby w słoiku, żeby pozbyć się powietrza. Zakręcić słoiki. Pasteryzować 30 minut.

Przetory z grzybów gotowe. Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!