Grzyby marynowane
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
21 Ocen
Ilość porcji: 1
Grzybki marynowane w occie. Robimy je teraz a jemy przez całą jesień i zimę. Ja wybieram małe grzyby: prawdziwki i kozaki, ale mogą być też inne.
Składniki:
proporcje na zalewę:
- 1 szklanka octu 10%
- 3 szklanki wody
- 8-10 łyżek cukru
- 3 łyżeczki soli
- łyżeczka ziaren pieprzu
- łyżeczka ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
Sposób przygotowania:
Przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej:
- Grzyby dokładnie obrać i umyć. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać łyżkę octu i zagotować. Grzyby gotować ok. 15 min. Wylać na durszlak i przelać czystą wodą. Osączyć.
- Zalewa: Wodę z octem zagotować. Dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy.
- Słoiki umyć i napełniać grzybami. Grzyby zalać gorącą zalewą. Zamieszać grzyby w słoiku, żeby pozbyć się powietrza. Zakręcić słoiki. Pasteryzować 30 minut.
Przetory z grzybów gotowe. Smacznego
Autor: marta625
Polecamy również
Grzyby marynowane
Pyszne z pieczywem, jako dodatki do dań, ale i jako przystawki są wystrzałowe!Podgrzybki w marynacie korzennej
Tej jesieni grzybiarze są zadowolenia, bo mogą z powodzeniem oddawać się swojemu hobby. W kuchni zaś królują grzy...Gąski ( Grzyby) marynowane
Sezon Grzybowy trzeba wykorzystać.Grzyby marynowane
Grzybki marynowane w occie. Robimy je teraz a jemy przez całą jesień i zimę. Ja wybieram małe grzyby: prawdziwki i...Grzyby mrożone
Oprócz tradycyjnego wekowania, grzyby możemy też przchowowyać w zamrażarce. Mrożone grzyby można wykorzystać np....Zobacz więcej przepisów na: