Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Ocena: ★

21 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Grzybki marynowane w occie. Robimy je teraz a jemy przez całą jesień i zimę. Ja wybieram małe grzyby: prawdziwki i kozaki, ale mogą być też inne.

Składniki:

proporcje na zalewę:

  • 1 szklanka octu 10%
  • 3 szklanki wody
  • 8-10 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • łyżeczka ziaren pieprzu
  • łyżeczka ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych

Sposób przygotowania:

Przepis na grzyby marynowane w zalewie octowej: 

  1. Grzyby dokładnie obrać i umyć. Wrzucić do garnka, zalać wodą, dodać łyżkę octu i zagotować. Grzyby gotować ok. 15 min. Wylać na durszlak i przelać czystą wodą. Osączyć.
  2. Zalewa: Wodę z octem zagotować. Dodać sól, cukier i wszystkie przyprawy.
  3. Słoiki umyć i napełniać grzybami. Grzyby zalać gorącą zalewą. Zamieszać grzyby w słoiku, żeby pozbyć się powietrza. Zakręcić słoiki. Pasteryzować 30 minut.

Przetory z grzybów gotowe. Smacznego

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy