ciasto piernikowe przekładane masą z daktyli i suszonej śliwki

ciasto piernikowe przekładane masą z daktyli i suszonej śliwki

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

pyszne ciasto nasaczone rumem ,przłożone masą

Składniki:


jajka 2 sztuki
cukier 1 szklanka
miód 1 szklanka
mąka 2,5 szklanka
kakao 1/4 szklanki
soda oczyszczona 2 łyżeczki
maślanka 200 ml
zaparzona mocna kawa 100 ml
przyprawa do piernika 1,5
masło 120 gram

masa daktylowo-śliwkowa

daktyle 150 gram
śliwki wędzone 150 gram
rum brązowy 3 łyżki

polewa

czekolada mleczna 100 gram
śmietana 30 % 100 ml

do nasączenia

brązowy rum

Sposób przygotowania:

wcześniej najlepiej na noc daktyle i śliwki namoczyć w ciepłej wodzie


CIASTO PIERNIKOWE:

 wbijam jajka  do miski, wsypuję cukier,następnie wlewam miód, rozpuszczone masło, espresso ,  ubijam  mikserem nastepnie dodaję suche składniki i wlewam maślankę ,przelewam do  formy 21 x 31 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w  170ºC przez około 45 minut
MASA:

namoczone daktyle i śliwki zblendować dolać rum.


PRZYGOTOWANIE CIASTA:

Wystudzone ciasto przekroić poziomo na 2 blaty.
pierwszy blat ciasta nasączyć rumem posmarować masą daktylowo- śliwkową przykryć drugim blatem,lekko docisnąć nasączyć rumem, polać polewą : śmietankę zagotować zdjąć z ognia dodać pokruszoną czekoladę mieszać do połączenia się składników. ciepłą polewą polać ciasto . schłodzić

# Tagi:

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy