Polecamy dzisiaj:

Udźce z kurczaka z gorgonzolą

Ciasto z masą cytrynowa i masą mascarpone

print Drukuj
Ciasto z masą cytrynowa i masą mascarpone

Pobitegarybarbary

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
0.0

0 ocen

Delikatne w smaku, lekko kwaśne. Polecam
składniki
Składniki (25x34): biszkopt 6 jaj 1 szklanka kartoflanki 1 duża łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa cytrynowa 3 cytrynowe kisiele 2 cytryny 10 łyżek cukru krem śmietanowy 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny masa mascarpone 25 dag mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny ponadto biszkopty (ok. 30 sztuk) 1/2 tabliczki czekolady deserowej łyżka masła
sposób przygotowania
sposób przygotowania Mąkę wymieszałam z proszkiem. Żółtka ubiłam z cukrem. Pianę z białek ubiłam na sztywno. Dodałam do żółtek. Dosypywałam sypkie składniki. Wymieszałam. Wyłożyłam ciasto na blaszkę. Piekłam przez pół godziny w 180 stopniach C. Wystudziłam. Przekroiłam na pół. Skórkę z cytryn starłam, sok wycisnęłam. Podgrzałam razem z cukrem w 3 szklankach wody. W szklance wody rozpuściłam proszki kisielowe. Dodałam do wrzątku. Podgrzewałam do czasu aż masa zgęstnieje. Wyłożyłam na biszkopt. Śmietanę ubiłam na sztywno. Dodałam rozpuszczoną żelatynę i cukier. Wyłożyłam na masę śmietanową. Przykryłam drugim biszkoptem. Mascarpone zmiksowałam z sokiem z cytryny i cukrem. Wyłożyłam na biszkopt. Przykryłam ciastkami. Czekoladę rozpuściłam z masłem. Ozdobiłam według uznania. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy z cukier i żelatynę. Mascarpone przy pomocy miksera łączymy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowujemy polewę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa
Ocena:
0.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!