Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Ciasto z masą cytrynowa i masą mascarpone

print Drukuj
Ciasto z masą cytrynowa i masą mascarpone

Pobitegarybarbary

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
0.0

0 ocen

Delikatne w smaku, lekko kwaśne. Polecam
składniki
Składniki (25x34): biszkopt 6 jaj 1 szklanka kartoflanki 1 duża łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru masa cytrynowa 3 cytrynowe kisiele 2 cytryny 10 łyżek cukru krem śmietanowy 0,5 l śmietany kremówki ( u mnie 36%) 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny masa mascarpone 25 dag mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1/2 cytryny ponadto biszkopty (ok. 30 sztuk) 1/2 tabliczki czekolady deserowej łyżka masła
sposób przygotowania
sposób przygotowania Mąkę wymieszałam z proszkiem. Żółtka ubiłam z cukrem. Pianę z białek ubiłam na sztywno. Dodałam do żółtek. Dosypywałam sypkie składniki. Wymieszałam. Wyłożyłam ciasto na blaszkę. Piekłam przez pół godziny w 180 stopniach C. Wystudziłam. Przekroiłam na pół. Skórkę z cytryn starłam, sok wycisnęłam. Podgrzałam razem z cukrem w 3 szklankach wody. W szklance wody rozpuściłam proszki kisielowe. Dodałam do wrzątku. Podgrzewałam do czasu aż masa zgęstnieje. Wyłożyłam na biszkopt. Śmietanę ubiłam na sztywno. Dodałam rozpuszczoną żelatynę i cukier. Wyłożyłam na masę śmietanową. Przykryłam drugim biszkoptem. Mascarpone zmiksowałam z sokiem z cytryny i cukrem. Wyłożyłam na biszkopt. Przykryłam ciastkami. Czekoladę rozpuściłam z masłem. Ozdobiłam według uznania. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy z cukier i żelatynę. Mascarpone przy pomocy miksera łączymy z cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowujemy polewę. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Przełożenie ciasta: biszkopt, masa cytrynowa, śmietana, biszkopt, masa mascarpone, biszkopty+polewa
Ocena:
0.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!