20 g drożdży świeżych
5 łyżek cukru
60 g rozpuszczonego masła
100 ml ciepłego mleka
1 jajko
3 kostki czekolady orzechowej
1 łyżka kakao
Do miseczki wkruszyc drożdże, dodaccukier oraz letnie mleko, pomieszac dokładnie i odstawic na 10 minut do wyrośnięcia w cieple miejsce.
Do dużej miski wsypac mąkę, roztopione masło, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrycy ściereczką i odstawic w ciepłe miejsce na około 40 minut.Ciasto nastepnie podzielic na pół. Do jednej części dodajemy łyżkę kakao oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę orzechową.Ciasto odstawiamy znowu na około 10 minut.Ciasto jasne i ciemne dzielimy nożem na 5 równych części.Rozwałkowujemy każdy kawałek ciasto na długi i wąski pasek.Jasne paski rozwałkowujemy aby zawinąć w nie ciemne paski.Układamy nasze ruloniki w wysmarowanej tłuszczem keksówce. Piec przez około 30 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu