Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
2 Ocen
Ilość porcji: 30
To ciasto jest bardzo pyszne, idealne na powieczorek. Lekki biszopt i dwie pyszne masy, do tego herbatniki i polewa. Bardzo polecam. Smacznego.
Składniki:
Składniki na biszkopt:
pół szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki tortowej
Składniki na masę z jabłek:
2 galaretki cytrynowe
70 dag jabłek ( waga po obraniu )
niewielka ilość gorącej wody
cukier do smaku
Składniki na piankę:
200 ml zimnego mleka
1 śmietana typu ,, Śnieżka ''
50 ml gorącej wody
1 płaska łyżka żelatyny
Polewa:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
odrobina gorącej wody
Dodatkowo:
10 dag herbatników
Sposób przygotowania:
1. Zaczynam od biszkoptu:
Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzę.
2. Następnie wykonuję masę z jabłek:
Jabłka myję, osuszam, obieram i usuwam gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) i kroję w niewielką kostkę. Przekładam do garnka, dodaję niewielką ilość gorącej wody i duszę do miękkości, cały czas mieszam, uważam żeby się nie rozgotowały, następnie dodaję cukier do smaku i wsypuję sypkie galaretki i dokładnie mieszam, ale już nie gotuję. Jabłka odstawiam do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładam je na biszkopt i wstawiam do lodówki, żeby dokładnie stężały.
3. Kolejno wykonuję piankę:
Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję żelatynę i dokładnie ubijam. Piankę wykładam równomiernie na zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładam równomiernie herbatniki.
4. Na koniec polewa:
Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę i gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowuję na herbatnikach.
5. Tak wykonane ciasto wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Następnie kroję je, podaję i życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Biszkopt z czerwonymi porzeczkami i bitą śmietaną.
To ciasto jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, takie w sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Po za sezonem możn...Ciasto maślane z rumowo-cytrusową nutką.
Jest to bardzo proste i dość szybkie w wykonaniu ciasto. I gdy mamy ochotę na coś słodkiego to polecam je upiec. Idealne...Biszkopt z masą jogurtową
Ciasto na zimno z jogurtemporzeczkowe ciasto
pyszne i puszyste ciasto z dodatkiem czerwonej porzeczkiCiasto słodkie fale
Ciasto słodkie fale dość słodkie i pyszne dzięki masie z kawałkami pomarańczy.sto słodkie faleZobacz więcej przepisów na: