Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.

print Drukuj
Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
3.0

2 oceny

To ciasto jest bardzo pyszne, idealne na powieczorek. Lekki biszopt i dwie pyszne masy, do tego herbatniki i polewa. Bardzo polecam. Smacznego.

składniki

Składniki na biszkopt:

pół szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

 

Składniki na masę z jabłek:

2 galaretki cytrynowe

70 dag jabłek ( waga po obraniu )

niewielka ilość gorącej wody

cukier do smaku

 

Składniki na piankę:

200 ml zimnego mleka

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

50 ml gorącej wody

1 płaska łyżka żelatyny

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

10 dag herbatników

sposób przygotowania

1. Zaczynam od biszkoptu:


Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzę.


2. Następnie wykonuję masę z jabłek:


 Jabłka myję, osuszam, obieram i usuwam gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) i kroję w niewielką kostkę. Przekładam do garnka, dodaję niewielką ilość gorącej wody i duszę do miękkości, cały czas mieszam, uważam żeby się nie rozgotowały, następnie dodaję cukier do smaku i wsypuję sypkie galaretki i dokładnie mieszam, ale już nie gotuję. Jabłka odstawiam do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładam je na biszkopt i wstawiam do lodówki, żeby dokładnie stężały.


3. Kolejno wykonuję piankę:

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję żelatynę i dokładnie ubijam. Piankę wykładam równomiernie na zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładam równomiernie herbatniki.


4. Na koniec polewa:

Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę i gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowuję na herbatnikach.


5. Tak wykonane ciasto wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Następnie kroję je, podaję i życzę smacznego.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!