Polecamy dzisiaj:

Przepis na leczo

Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.

print Drukuj
Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
3.0

2 oceny

To ciasto jest bardzo pyszne, idealne na powieczorek. Lekki biszopt i dwie pyszne masy, do tego herbatniki i polewa. Bardzo polecam. Smacznego.

składniki

Składniki na biszkopt:

pół szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

 

Składniki na masę z jabłek:

2 galaretki cytrynowe

70 dag jabłek ( waga po obraniu )

niewielka ilość gorącej wody

cukier do smaku

 

Składniki na piankę:

200 ml zimnego mleka

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

50 ml gorącej wody

1 płaska łyżka żelatyny

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

10 dag herbatników

sposób przygotowania

1. Zaczynam od biszkoptu:


Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzę.


2. Następnie wykonuję masę z jabłek:


 Jabłka myję, osuszam, obieram i usuwam gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) i kroję w niewielką kostkę. Przekładam do garnka, dodaję niewielką ilość gorącej wody i duszę do miękkości, cały czas mieszam, uważam żeby się nie rozgotowały, następnie dodaję cukier do smaku i wsypuję sypkie galaretki i dokładnie mieszam, ale już nie gotuję. Jabłka odstawiam do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładam je na biszkopt i wstawiam do lodówki, żeby dokładnie stężały.


3. Kolejno wykonuję piankę:

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję żelatynę i dokładnie ubijam. Piankę wykładam równomiernie na zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładam równomiernie herbatniki.


4. Na koniec polewa:

Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę i gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowuję na herbatnikach.


5. Tak wykonane ciasto wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Następnie kroję je, podaję i życzę smacznego.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!