Polecamy dzisiaj:

Przepis na ogórki małosolne

Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.

print Drukuj
Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
3.0

2 oceny

To ciasto jest bardzo pyszne, idealne na powieczorek. Lekki biszopt i dwie pyszne masy, do tego herbatniki i polewa. Bardzo polecam. Smacznego.

składniki

Składniki na biszkopt:

pół szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

 

Składniki na masę z jabłek:

2 galaretki cytrynowe

70 dag jabłek ( waga po obraniu )

niewielka ilość gorącej wody

cukier do smaku

 

Składniki na piankę:

200 ml zimnego mleka

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

50 ml gorącej wody

1 płaska łyżka żelatyny

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

10 dag herbatników

sposób przygotowania

1. Zaczynam od biszkoptu:


Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzę.


2. Następnie wykonuję masę z jabłek:


 Jabłka myję, osuszam, obieram i usuwam gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) i kroję w niewielką kostkę. Przekładam do garnka, dodaję niewielką ilość gorącej wody i duszę do miękkości, cały czas mieszam, uważam żeby się nie rozgotowały, następnie dodaję cukier do smaku i wsypuję sypkie galaretki i dokładnie mieszam, ale już nie gotuję. Jabłka odstawiam do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładam je na biszkopt i wstawiam do lodówki, żeby dokładnie stężały.


3. Kolejno wykonuję piankę:

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję żelatynę i dokładnie ubijam. Piankę wykładam równomiernie na zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładam równomiernie herbatniki.


4. Na koniec polewa:

Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę i gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowuję na herbatnikach.


5. Tak wykonane ciasto wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Następnie kroję je, podaję i życzę smacznego.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!