Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.

print Drukuj
Ciasto z jabłkami, pianką i herbatnikami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
3.0

2 oceny

To ciasto jest bardzo pyszne, idealne na powieczorek. Lekki biszopt i dwie pyszne masy, do tego herbatniki i polewa. Bardzo polecam. Smacznego.

składniki

Składniki na biszkopt:

pół szklanki cukru

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

 

Składniki na masę z jabłek:

2 galaretki cytrynowe

70 dag jabłek ( waga po obraniu )

niewielka ilość gorącej wody

cukier do smaku

 

Składniki na piankę:

200 ml zimnego mleka

1 śmietana typu ,, Śnieżka ''

50 ml gorącej wody

1 płaska łyżka żelatyny

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

10 dag herbatników

sposób przygotowania

1. Zaczynam od biszkoptu:


Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzę.


2. Następnie wykonuję masę z jabłek:


 Jabłka myję, osuszam, obieram i usuwam gniazda nasienne ( odważamy 70 dag ) i kroję w niewielką kostkę. Przekładam do garnka, dodaję niewielką ilość gorącej wody i duszę do miękkości, cały czas mieszam, uważam żeby się nie rozgotowały, następnie dodaję cukier do smaku i wsypuję sypkie galaretki i dokładnie mieszam, ale już nie gotuję. Jabłka odstawiam do stężenia. Gdy zaczną tężeć wykładam je na biszkopt i wstawiam do lodówki, żeby dokładnie stężały.


3. Kolejno wykonuję piankę:

Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i lekko studzę. Śnieżkę ubijam według przepisu na opakowaniu, dodaję żelatynę i dokładnie ubijam. Piankę wykładam równomiernie na zastygniętą masę jabłkową. Następnie na piankę wykładam równomiernie herbatniki.


4. Na koniec polewa:

Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę i gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista. Polewę rozsmarowuję na herbatnikach.


5. Tak wykonane ciasto wstawiam do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Następnie kroję je, podaję i życzę smacznego.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!