Torcik makowo - truskawkowy

Torcik makowo - truskawkowy

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Jest to niezwykle pyszny i lekki torcik makowo truskawkowy. Taki w sam raz na lato. Do masy i musu nie dodawałam cukru, dzięki temu nie jest za słodki, jest taki w sam raz, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie to można dodać cukru. Polecam do popołudniowej niedzielnej kawy. Zapraszam:)

Składniki:

Biszkopt:

  • 12 dag mąki tortowej
  • 1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml)
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru (125 ml)
  • 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Masa:

  • około 30 dag świeżych truskawek
  • 25 dag serka mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • około 75 ml gorącej wody
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny

Mus:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • około 50 dag świeżych truskawek

Sposób przygotowania:

Przepis na torcik makowo - truskawkowy:

  1. Wykonanie biszkoptu: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto należy przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone wystudzić i przekroić na dwa krążki.
  3. Wykonanie masy: Truskawki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładki mus. Odmierzyć 200 ml musu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i odmierzony mus, dokładnie zmiksować, na koniec dodać żelatynę i dokładnie zmiksować.
  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową (dno i boki), następnie na dno ułożyć jeden krążek, wyłożyć równomiernie masę odkładając kilka łyżek. Przykryć drugim krążkiem i posmarować odłożoną masą. Torcik wstawić do lodówki.
  5. Mus: Truskawki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładki mus, odmierzyć 400 ml musu i przełożyć go do garnka. Następnie zagotować i wsypać galaretkę w proszku, mieszać aż się rozpuści, ale już nie gotować. Tak przygotowany mus odstawić do lekkiego stężenia.
  6. Gdy mus będzie już tężejący to wyłożyć go równomiernie na torcik. Tak wykonany torcik wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
  7. Dobrze stężony torcik pokroić i podawać.

Pyszne ciasto/torcik z truskawkami gotowe. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy