Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Torcik makowo - truskawkowy

print Drukuj
Torcik makowo - truskawkowy

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Jest to niezwykle pyszny i lekki torcik makowo truskawkowy. Taki w sam raz na lato. Do masy i musu nie dodawałam cukru, dzięki temu nie jest za słodki, jest taki w sam raz, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie to można dodać cukru. Polecam do popołudniowej niedzielnej kawy. Zapraszam:)

składniki

Biszkopt:

  • 12 dag mąki tortowej
  • 1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml)
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru (125 ml)
  • 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Masa:

  • około 30 dag świeżych truskawek
  • 25 dag serka mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • około 75 ml gorącej wody
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny

Mus:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • około 50 dag świeżych truskawek
sposób przygotowania

Przepis na torcik makowo - truskawkowy:

  1. Wykonanie biszkoptu: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto należy przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone wystudzić i przekroić na dwa krążki.
  3. Wykonanie masy: Truskawki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładki mus. Odmierzyć 200 ml musu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i odmierzony mus, dokładnie zmiksować, na koniec dodać żelatynę i dokładnie zmiksować.
  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową (dno i boki), następnie na dno ułożyć jeden krążek, wyłożyć równomiernie masę odkładając kilka łyżek. Przykryć drugim krążkiem i posmarować odłożoną masą. Torcik wstawić do lodówki.
  5. Mus: Truskawki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładki mus, odmierzyć 400 ml musu i przełożyć go do garnka. Następnie zagotować i wsypać galaretkę w proszku, mieszać aż się rozpuści, ale już nie gotować. Tak przygotowany mus odstawić do lekkiego stężenia.
  6. Gdy mus będzie już tężejący to wyłożyć go równomiernie na torcik. Tak wykonany torcik wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
  7. Dobrze stężony torcik pokroić i podawać.

Pyszne ciasto/torcik z truskawkami gotowe. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!