Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Torcik makowo - truskawkowy

print Drukuj
Torcik makowo - truskawkowy

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Jest to niezwykle pyszny i lekki torcik makowo truskawkowy. Taki w sam raz na lato. Do masy i musu nie dodawałam cukru, dzięki temu nie jest za słodki, jest taki w sam raz, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie to można dodać cukru. Polecam do popołudniowej niedzielnej kawy. Zapraszam:)

składniki

Biszkopt:

  • 12 dag mąki tortowej
  • 1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml)
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru (125 ml)
  • 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 Masa:

  • około 30 dag świeżych truskawek
  • 25 dag serka mascarpone
  • 330 ml śmietany kremówki 30 %
  • około 75 ml gorącej wody
  • 2 kopiaste łyżki żelatyny

Mus:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • około 50 dag świeżych truskawek
sposób przygotowania

Przepis na torcik makowo - truskawkowy:

  1. Wykonanie biszkoptu: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać.
  2. Ciasto należy przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone wystudzić i przekroić na dwa krążki.
  3. Wykonanie masy: Truskawki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładki mus. Odmierzyć 200 ml musu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i odmierzony mus, dokładnie zmiksować, na koniec dodać żelatynę i dokładnie zmiksować.
  4. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową (dno i boki), następnie na dno ułożyć jeden krążek, wyłożyć równomiernie masę odkładając kilka łyżek. Przykryć drugim krążkiem i posmarować odłożoną masą. Torcik wstawić do lodówki.
  5. Mus: Truskawki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładki mus, odmierzyć 400 ml musu i przełożyć go do garnka. Następnie zagotować i wsypać galaretkę w proszku, mieszać aż się rozpuści, ale już nie gotować. Tak przygotowany mus odstawić do lekkiego stężenia.
  6. Gdy mus będzie już tężejący to wyłożyć go równomiernie na torcik. Tak wykonany torcik wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
  7. Dobrze stężony torcik pokroić i podawać.

Pyszne ciasto/torcik z truskawkami gotowe. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!