Torcik makowo - truskawkowy


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 12
Jest to niezwykle pyszny i lekki torcik makowo truskawkowy. Taki w sam raz na lato. Do masy i musu nie dodawałam cukru, dzięki temu nie jest za słodki, jest taki w sam raz, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie to można dodać cukru. Polecam do popołudniowej niedzielnej kawy. Zapraszam:)
Składniki:
Biszkopt:
- 12 dag mąki tortowej
- 1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml)
- 3 jajka
- pół szklanki cukru (125 ml)
- 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa:
- około 30 dag świeżych truskawek
- 25 dag serka mascarpone
- 330 ml śmietany kremówki 30 %
- około 75 ml gorącej wody
- 2 kopiaste łyżki żelatyny
Mus:
- 1 galaretka truskawkowa
- około 50 dag świeżych truskawek
Sposób przygotowania:
Przepis na torcik makowo - truskawkowy:
- Wykonanie biszkoptu: Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać.
- Ciasto należy przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone wystudzić i przekroić na dwa krążki.
- Wykonanie masy: Truskawki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładki mus. Odmierzyć 200 ml musu. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i odmierzony mus, dokładnie zmiksować, na koniec dodać żelatynę i dokładnie zmiksować.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią aluminiową (dno i boki), następnie na dno ułożyć jeden krążek, wyłożyć równomiernie masę odkładając kilka łyżek. Przykryć drugim krążkiem i posmarować odłożoną masą. Torcik wstawić do lodówki.
- Mus: Truskawki należy umyć i dokładnie osuszyć, następnie usunąć szypułki i zmiksować blenderem na gładki mus, odmierzyć 400 ml musu i przełożyć go do garnka. Następnie zagotować i wsypać galaretkę w proszku, mieszać aż się rozpuści, ale już nie gotować. Tak przygotowany mus odstawić do lekkiego stężenia.
- Gdy mus będzie już tężejący to wyłożyć go równomiernie na torcik. Tak wykonany torcik wstawić do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
- Dobrze stężony torcik pokroić i podawać.
Pyszne ciasto/torcik z truskawkami gotowe. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Ucierane z truskawkami
Sprawdzony przepis na ciasto ucierane z truskawkami. Bardzo proste w przygotowaniu ciasto ucierane może być z każdymi se...
Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką.
Ciasto z truskawkami - niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku ciasto. Wprost nie można mu się oprzeć. Polecam przepis...
Jak zrobić ciasto z truskawkami na zimno
Jak zrobić ciasto z truskawkami na zimno? Bardzo prosto. Oto dzisiaj na deser ciasto z truskawkami - jak są truskawki, t...
Biszkopt z truskawkami i galaretką
Ten przepis na biszkopt znalazłam w Kuchni Polskiej, która stoi na honorowym miejscu w domu mojej mamy. Troszkę g...
Rolada truskawkowa w kropeczki
Sprawdzony przepis na roladę truskawkową, pyszna ciasto z truskawkami nadziane po brzegi dżemem truskawkowym...Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto z truskawkami

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.