Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe

Ocena: ★

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ciasto truskawkowe- apetyczne ciasto z truskawkami sama pychota! Biszkopt + krem+ truskawki to przepis na sukces:))

Składniki:


Biszkopt:

  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Krem:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 łyżek cukru
  • Alkohol do smaku


Dodatkowo:

  • 330 ml śmietanki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 20 dag truskawek
  • dżem truskawkowy

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto truskawkowe:

  1. W pierwszym kroku upieczmy biszkopt z białek i cukru ubijmy pianę i wlejmy do niej żółtka i wsypmy pozostałe składniki. Upieczmy i przekrójmy na pół. 
  2. Ugotujmy krem w małej ilości mleka rozrabiamy budyń. Resztę zagotujmy i wlejmy do niego budyń. Ugotujmy i wystudźmy a nastęnie połączymy z utartą margaryną i alkoholem.
  3. Schłodzoną śmietanę ubijamy i mieszamy z tężejącą galaretką wiśniową wczesniej rozpuszczoną w 0,5 szklanki wrzątku.
  4. Gotowe ciasto wygląd: na spodzie bszkopt- krem- biszkopt- dżem truskawkowy- truskawki- całość zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w litrze wody- dekorujemy rozetkami z bitej śmietany.

Ciasto truskawkowe gotowe. Smacznego.

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy