Rolada truskawkowa w kropeczki

Rolada truskawkowa w kropeczki

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sprawdzony przepis na roladę truskawkową, pyszna  ciasto z truskawkami nadziane po brzegi dżemem truskawkowym oraz kawałkami truskawek z delikatnym biszkoptem stanowi ekstra połączenie, a na dodatek wygląda bardzo ładnie na stole i wspaniale smakuje.

Składniki:

  • Masa dekoracyjna:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mąki
  • 1 białko
  • Szczypta barwnika spożywczego różowego bądź łyżeczka dżemu
  • Biszkopt na roladę:
  • szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki wody
  • Dodatkowo:
  • Słoiczek dżemu truskawkowego
  • 10 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na truskawkową roladę - ciasto z truskawkami w moim wydaniu:

  1. Najpierw robimy biszkopt na roladę, więc białka ubijamy z cukrem i dodajemy żółtka, mąkę, wodę i wszystko dokładnie miksujemy.
  2. Włączamy piekarnik a w tym czasie przygotowujemy różowy krem do zdobienia biszkopta, a więc miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy białko i miksujemy, mąkę i znów miksujemy, a na koniec dżem lub barwnik spożywczy.
  3. Teraz za pomocą szprycy, rękawa lub innego przyrządu (można nawet łyżeczką ponakładać krem i też będzie ok, tylko już nie będzie takie efektowne i równiutkie) robimy kropki lub inny wzór na foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub folii.
  4. Teraz na nasze kropeczki ostrożnie przekładamy wyrobione ciasto na biszkopt. Równamy i wstawiamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Musimy je piec ok 20 minut.
  5.  Po tym czasie gorący biszkopt przekładamy na szmatkę lub mały ręcznik, zdejmujemy papier, układamy wzorem do zewnątrz i rolujemy. Zostawiamy w takim zwinięciu przynajmniej na 20 minut aby przestygł.
  6.  Gdy wystygnie  wyciągamy szmatkę z biszkopta i nakładamy  dżem truskawkowy i ponownie rolujemy. Ja nadzianą  już roladę umieściłam w keksówce i włożyłam na noc do lodówki. 

Oto wspaniała rolada z truskawkami, częstować się, kto chętny :)

Smacznego!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy