Ciasto:
12,5 dag masła lub margaryny
3 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
3 łyżki śmietany 12 %
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
truskawki ( umyte, osuszone, bez szypułek )
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijamy po 1 jajku i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy śmietanę, obie mąki i proszek do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 23 cm. Na wierzchu ciasta układamy warstwę truskawek pokrojonych w plasterki.
3. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
4. Wystudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. Kroimy, podajemy i smacznego.
Rolada truskawkowa w kropeczki
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu