Pośpiech podobno nie jest dobrym doradcą, jednak przyczynia się często do tego, że niektórych rzeczy uczymy się robić na skróty i w związku z czym powstają często może nie zupełnie nowe, ale często inne potrawy. Tak było z przepisem na ciasto ze śliwkami. Kiedyś przygotowywałem je trochę inaczej, ale czasu coraz mniej, a ciasto ze śliwkami lubię i dlatego ciasto ze śliwkami w szybkiej wersji robię dość często i polecam.
Sięgacie czasami do starych książek kulinarnych? W domu mamy znalazłam taką z lat 70-tych. I ponieważ teraz i sezon na jabłka i moda na jabłka - postanowiłam zrobić szarlotkę. Jest to dość ciekawy przepis na szarlotkę - zamiast ciasta - bułka:)Oto szarlotka z bułki i jabłek według Kuchni Polskiej.
Tiramisu to elegancki deser do popołudniowej kawy. Dość wyrazisty w swoim smaku, doskonale skomponowany składnikami i nietuzinkowo wyglądający pobudza naszą wyobraźnię i apetyt. Pyszne tiramisu zawsze poprawi nastrój, więc warto wypróbować sprawdzony przepis na tiramisu.
Do niedzielnej,popołudniowej kawy polecam upiec taki o to serniczek. Niezwykle pyszny i delikatny. Zapewniam, że nie skończy się na jednym kawałku. Zapraszam.
Taki torcik możemy upiec na różne okazje: imieniny, urodziny, czy poprostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Delikatne biszkopty przełożone pyszną masą budyniowo-brzoskwiniową. Polecam.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.