Bigos z białej i kiszonej kapusty
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
142 Ocen
Ilość porcji: 6
Bigos - przepis na bigos, żadne Święta w Polsce nie obędą się bez bigos. I choć gotowanie bigosu to zajęcie dosyć czasochłonne jednak po przyrządzeniu potrawy można ją zamrozić i zjeść, kiedy przyjdzie nam ochota. W dodatku należy stwierdzić, że bigos odgrzewany lub przegotowywany kilkakrotnie jest dużo smaczniejszy i tak na prawdę nikt nie wie dlaczego. :)
Składniki:
- 1 główka białej kapusty
- 2 kg kiszonej kapusty
- 2 kg mięsa wieprzowego
- 0,5 kg boczku
- 1 kg kiełbasy
- 10 suszonych śliwek bez pestek
- 5 suszonych prawdziwków
- 2 cebule
- sól, pieprz,łyżeczka kminku, majeranek,1 łyżeczka papryki ostrej
- 5 listków laurowych
- 8 ziarenek ziela angielskiego
- przecier pomidorowy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Przepis na bigos:
- Główkę kapusty podzielić na ćwiartki i drobno posiekać, wykroić twarde części. Wkładamy ją do garnka. Do poszatkowanej kapusty dolać wodę i gotować pod przykryciem pół godziny.
- Suszone grzyby namoczyć w wodzie. Kapustę kiszoną odciskać z soku i wrzucić do dużego garnka, zalać wodą, tak aby przykryła kapustę i gotować ok 30 minut. Po tym czasie sprawdzić kwaśność wody. Jeśli jest zbyt kwaśna odlać wodę, a kapustę zalać świeżą wodą i ponownie zagotować.
- Jeśli kapusta jest już odpowiednio kwaśna dodać do niej podgotowaną kapustę słodką. Obie kapusty dokładnie wymieszać i razem gotować. Dorzucić liście laurowe, ziele angielskie i kminek oraz namoczone grzyby. Wymieszać.
- Mięso umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Posolić i posypać pieprzem. Obsmażyć z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Podsmażone kawałeczki mięsa wrzucić do gotującej się kapusty i wymieszać. Gotować razem pół godziny.
- Pokrojony boczek w kostkę podsmażamy na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni.Dodajemy wszystko do bigosu. Dokładamy suszone śliwki oraz przecier pomidorowy. Całość dokładnie wymieszać i dalej gotować kilkanaście minut.
- Bigos doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i majerankiem. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok 30 minut.
- Bigos podawać z chlebem.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Wiktor
Polecamy również
Bigos ze śliwkami
Przepis na bigos ze śliwkami. Smak przemijającego lata z pewnością odnajdziemy w bigosie, a to za sprawą dodanych t...Letni bigos z młodej kapusty
Sprawdzony przepis na bigos z młodej kapusty. Sezonowy przysmak z młodej kapusty bardzo lubię robić, bo jest aromatyczny...Bigos pieczony
Sprawdzony przepis na bigos. Smaczny bigos na Święta i nie tylko musi być. Jak żyć w Polsce bez bigosu? :) Polecam m&oac...Bigos z młodej kapusty
Bigos z młodej kapusty smakuje jak marzenie, więc, gdy tylko pojawi się młoda kapusta, to bigos z niej gości w moim domu...Bigos - przepis na smak z dzieciństwa
Zawsze wracam do smaku z dzieciństwa, do smaku tradycyjnego bigosu. Ach.. bigos, jego smak i aromat wart jest kultywowan...Zobacz więcej przepisów na: