Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Bigos naszych Babć

print Drukuj
Bigos naszych Babć

Beata

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.3

3 oceny

Przepis na bigos, pyszny, staropolski. Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, bigos jest jak znalazł.

składniki
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • ½ kg żeberek wieprzowych
  • ½ kg łopatki wieprzowej
  • ½ kg kiełbasy podwawelskiej
  • Vegeta
  • 20dag suszonych grzybów
  • ½ słoika powideł
  • Olej do smażenia
sposób przygotowania

Przepis na bigos staropolski, polecam przepis na bigos:

  1. Żeberka i łopatkę gotujemy do miękkości z dodatkiem vegety.
  2. Kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy tak około 20 minut, po tym czasie odlewamy kwas( można wykorzystać kwas na zupę ) ponownie zalewamy wodą i gotujemy.
  3. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
  4. Grzyby najlepiej namoczyć i zostawić na 2 godziny.
  5. Wyjmujemy mięso z rosołu.
  6. Rosół wlewamy do gotującej kapusty a mięso kroimy na kawałki i przesmażamy na oleju.
  7. Do kapusty dodajemy, mięso, kiełbasę, grzyby, powidła.
  8. Bigos trzeba dość długo gotować ciągle mieszając.

Bigos bardzo dobrze smakuje odgrzewany.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Pizza ala kurczak
Gwiazdka

Pizza ala kurczak

Dla małych i dużych głodomorów
Serowa rolada
Gwiazdka

Serowa rolada

Zachwyca swoim wyglądam, smakowo jest pyszna.
Sodowe placki
Gwiazdka

Sodowe placki

Polecam do przypicia mleko.
Schabowe z nadzienieniem chińskim
Gwiazdka

Schabowe z nadzienieniem chińskim

W sam raz na śiwięta, pokażmy inną odsłonę schabu
Zapiekanka z Leśnymi grzybami
Gwiazdka

Zapiekanka z Leśnymi grzybami

Zapewne jeszcze ktoś ma zamrożone grzyby ;-)
Śledziowa Sałatka
Gwiazdka

Śledziowa Sałatka

W sam raz na wigilię
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!