Bigos pieczony

Bigos pieczony

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sprawdzony przepis na bigos. Smaczny bigos na Święta i nie tylko musi być. Jak żyć w Polsce bez bigosu? :) Polecam mój przepis na bigos pieczony, pyszny i aromatyczny.

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 0,5 kg surowego boczku (niezbyt tłustego)
  • 0,7-1 kg mięsa (np. łopatki)
  • garść suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • kilka liści laurowych

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na bigos, pyszny, pieczony, świąteczny:

  1. Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować ok. pół godz. Po tym czasie kapustę dobrze odcisnąć z wody.
  2. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Mięso pokroić w kostkę. Grzyby lekko pokruszyć w palcach.
  3. W misce dobrze wymieszać: sparzoną i odciśniętą kapustę, usmażony boczek razem z tłuszczem, który się wytopił, surowe pokrojone mięso, pokruszone grzyby. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
  4. Bigos przełożyć do naczyń do zapiekania z pokrywką, np. gęsiarki, brytfanny. W kapustę włożyć kilka liści laurowych. Piec przykryty w temp. 180 stopni (termoobieg) przez 1 godzinę (lub dłużej jeśli chcemy go lekko podpiec).

Bigos gotowy, a mi najlepiej smakuje odgrzewany na patelni.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy