Bigos pieczony
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
4 Ocen
Ilość porcji: 6
Sprawdzony przepis na bigos. Smaczny bigos na Święta i nie tylko musi być. Jak żyć w Polsce bez bigosu? :) Polecam mój przepis na bigos pieczony, pyszny i aromatyczny.
Składniki:
- 3 kg kapusty kiszonej z marchewką
- 0,5 kg surowego boczku (niezbyt tłustego)
- 0,7-1 kg mięsa (np. łopatki)
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz
- kilka liści laurowych
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na bigos, pyszny, pieczony, świąteczny:
- Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować ok. pół godz. Po tym czasie kapustę dobrze odcisnąć z wody.
- Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Mięso pokroić w kostkę. Grzyby lekko pokruszyć w palcach.
- W misce dobrze wymieszać: sparzoną i odciśniętą kapustę, usmażony boczek razem z tłuszczem, który się wytopił, surowe pokrojone mięso, pokruszone grzyby. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
- Bigos przełożyć do naczyń do zapiekania z pokrywką, np. gęsiarki, brytfanny. W kapustę włożyć kilka liści laurowych. Piec przykryty w temp. 180 stopni (termoobieg) przez 1 godzinę (lub dłużej jeśli chcemy go lekko podpiec).
Bigos gotowy, a mi najlepiej smakuje odgrzewany na patelni.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Bigos pieczony
Sprawdzony przepis na bigos. Smaczny bigos na Święta i nie tylko musi być. Jak żyć w Polsce bez bigosu? :) Polecam m&oac...Bigos ze śliwkami
Przepis na bigos ze śliwkami. Smak przemijającego lata z pewnością odnajdziemy w bigosie, a to za sprawą dodanych t...Bigos z młodej kapusty
Sprawdzony przepis na bigos z młodej kapusty, najsmaczniejszy wiosną z dodatkiem dużej ilości koperku. Bardzo dobry!Bigos dla smakosza
Chciałbym się dzisiaj podzielić sprawdzonym przepisem na wspaniały polski bigos tradycyjny. To przepis na bigos odziedzi...Letni bigos z młodej kapusty
Sprawdzony przepis na bigos z młodej kapusty. Sezonowy przysmak z młodej kapusty bardzo lubię robić, bo jest aromatyczny...Zobacz więcej przepisów na: