Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Bigos pieczony

print Drukuj
Bigos pieczony

Marta

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.7

3 oceny

Sprawdzony przepis na bigos. Smaczny bigos na Święta i nie tylko musi być. Jak żyć w Polsce bez bigosu? :) Polecam mój przepis na bigos pieczony, pyszny i aromatyczny.

składniki
  • 3 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 0,5 kg surowego boczku (niezbyt tłustego)
  • 0,7-1 kg mięsa (np. łopatki)
  • garść suszonych grzybów
  • sól, pieprz
  • kilka liści laurowych
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na bigos, pyszny, pieczony, świąteczny:

  1. Kapustę kiszoną włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gotować ok. pół godz. Po tym czasie kapustę dobrze odcisnąć z wody.
  2. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Mięso pokroić w kostkę. Grzyby lekko pokruszyć w palcach.
  3. W misce dobrze wymieszać: sparzoną i odciśniętą kapustę, usmażony boczek razem z tłuszczem, który się wytopił, surowe pokrojone mięso, pokruszone grzyby. Posolić i posypać pieprzem do smaku.
  4. Bigos przełożyć do naczyń do zapiekania z pokrywką, np. gęsiarki, brytfanny. W kapustę włożyć kilka liści laurowych. Piec przykryty w temp. 180 stopni (termoobieg) przez 1 godzinę (lub dłużej jeśli chcemy go lekko podpiec).

Bigos gotowy, a mi najlepiej smakuje odgrzewany na patelni.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!