Nie ma chyba osoby, która usłyszawszy „kluski śląskie” nie poczułaby natychmiastowego uczucia głodu. Kluski śląskie to tradycja kuchni polskiej. Smaczne i niezwykle proste i tanie w przyrządzeniu. Z sosem smakują naprawdę dobrze.
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.
Sałatka grecka to moja ulubiona sałatka. Sprawdzony przepis na sałatkę grecką wykorzystuję od lat i nigdy się nie zawiodłam. Sałatka grecka plus dania z grilla to po prostu idealny wiosenno- letni zestaw. Sałatka grecka poza tym, że smaczna to bardzo proste danie i każdy może wykorzystać mój sprawdzony przepis na sałatkę grecką i przygotować ja w domu.
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)
Dynia przeżywa ostatnio renesans. Sama z przyjemnością po nią sięgam. Najczęściej przygotowuję krem z dyni, ale mój krem z dyni to zupełnie wyjątkowe danie. Jest w nim nutka orientu. Taki krem z dyni umili każdą jesienną słotę.
Jarmuż wraca do łask i przepisy na jarmuż robią się coraz popularniejsze. Zupa z jarmużu z boczniakami i podana z serem bundz równa się wspaniały przepis na jarmuż. A jak zrobić zupę z jarmużu? Bardzo prosto, więc do dzieła! :)
Karkówka zazwyczaj kojarzy się z grillowaniem. Nic bardziej mylnego. Stanowi doskonałe danie obiadowe, zwłaszcza jeśli ją przygotować w jarzynach i podać z białą kaszą gryczaną. Taka karkówka to niebo w gębie, a suszone pomidory dodają jej tylko charakteru.
Do zwykłych i prostych mielonych wystarczy dodać np. natkę pietruszki żeby zyskały inny smak. Najlepiej smakują z ziemniaczkami i ulubioną surówką. Polecam.
.
Przepis na kartoflankę. Gdy mamy ochotę na pożywny i rozgrzewający obiad polecam ugotować tę zupę, która jest niezwkle pyszna i aromatyczna. Najlepiej smakuje bardzo gorąca. Polecam.
Pożywna i rozgrzewająca zupa. Bardzo tania w przygotowaniu. Pysznie pachnie koperkiem i porem. Koperek uwielbiam, więc dodaję go do zup bardzo dużo. Polecam.
Takie pierogi to miła odmiana od znanych każdemu ruskich, z miesem czy z kapustą. Są dość wyraziste smaku. Dodam też, że farszu nie musimy solić, ponieważ użyty ser feta jest dość słony. Z tego przepisu powinno nam wyjść około 40 pysznych pierogów. Przyprawę Tikka Masala można zastąpić ewentulanie inną posującą do szpinaku.
Oto mój sprawdzony przepis na naleśniki z mięsnym farszem z dodatkiem kukuryszy i czerwonej fasoli. Polecam taki przepis na naleśniki z mięsem, bo efekt jest naprawdę pyszny.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.