Barszcz biały ze świeżym chrzanem

Barszcz biały ze świeżym chrzanem

Ocena:

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gdy myslimy: przepisy na Wielkanoc, to do głowy na pewno musi nam przyjść przepis na barszcz biały. Ciężko wyobrazić sobie śniadanie wielkanocne bez białego barszczu, ewentualnie moze być tez żurek wielkanocny, ale to już zalezy od części Polski, w której żyjemy :) Oto Kuchnia Fit i przepis na barszcz biały ze świezym chrzanem autorstwa Konrada Gacy.

Składniki:

  • marchewka, 2 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • cebula, 1 szt.
  • czosnek, 1 ząbek
  • świeży chrzan tarty, 2 łyżki
  • jajka gotowane na twardo, 2 szt.
  • śmietana 12%, 3 łyżki
  • masło (bez soli), 1/8 kostki
  • sok z cytryny, 4 łyżeczki
  • ziele angielskie, 5 ziaren
  • liść laurowy
  • natka pietruszki, 1 łyżka
  • pieprz, majeranek do smaku
  • pieprz naturalny

Sposób przygotowania:

Przepis na barszcz biały w kilku krokach:

  1. Najpierw obieramy marchew i ścieramy na tarce o dużych otworach. Kroimy na pół cebulę oraz pietruszkę. Tak przygotowane warzywa wkładamy do 1 litra wrzącej wody i gotujemy do miękkości.
  2. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy cebulę i pietruszkę.
  3. Siekamy czosnek i wraz z utartym chrzanem, zielem angielskim, majerankiem, liściem laurowym i sokiem z cytryny dodajemy do naszej zupy i gotujemy wszystko około 10 minut.
  4. Po tym czasie lekko studzimy i dodajemy masło wraz ze śmietaną oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Jak podajemy nasz barszcz biały? Ugotowane na twardo jajka kroimy, kładziemy na talerze, zalewamy barszczem i posypujemy natką pietruszki.

Wspaniały barszcz biały z chrzanem gotowy.

Smacznego!

Autor: Kuchnia Fit

Polecamy nasze przepisy