Barszcz biały z białą kiełbasą

Barszcz biały z białą kiełbasą

Ocena: ★

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Lubię zupy, ale najbardziej chyba lubię barszcz biały. Zimą gotuję barszcz biały z białą kiełbasą. Taki barszcz biały z białą kiełbasą spokojnie może zastąpić cały obiad, tym bardziej, że zawsze serwuję dolewki:) Spróbuj ugotować barszcz biały z białą kiełbasą, a na pewno na stałe wprowadzisz go do swojego jadłospisu.

Składniki:

  • biała surowa kiełbasa - 300 g
  • zakwas z mąki żytniej
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • liść laurowy - 1
  • chrzan - 1 łyżka
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • marchewka - 1/2
  • por - 1/4
  • śmietana 22 proc. - 1/2 szklanki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • jajka na twardo (do podania)

Sposób przygotowania:

A oto jak gotuję barszcz biały z białą kiełbasą:

  1. Kiełbasę nakłuwam, przekładam do garnka, zalewam 2 litrami wody, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pora i marchewkę.
  2. Gotuję wszystko na niewielkim ogniu ok. 45 minut.
  3. Odcedzam wywar i przelewam do garnka.
  4. Marchewkę scieram na tarce lub drobno kroję, kiełbasę kroję w grube plasterki.
  5. Wywar gotuję, doprawiam zakwasem, dodaję chrzan, marchew i kiełbasę.
  6. Doprawiam majerankiem, solą i pieprzem.
  7. Zdejmuję barszcz z ognia i zabielam śmietaną.

Barszcz biały z białą kiełbasą podaję z połówkami jajek ugotowanych na twardo. Jest sycący aromatyczny i naprawdę pyszny. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy