Barszcz biały z kiełbasą, jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Barszcz biały z kiełbasą, jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Barszcz biały gotowany na zakwasie, z dodatkiem chrzanu i suszu grzybowego

Składniki:

- 4 białe kiełbaski
- 1 butelka zakwasu na żurek
- 1 cebula
- 1 łyżka suszu grzybowego
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki słodkiej śmietany
- 3 listki laurowe
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka chrzanu ze słoika
- sól, pieprz, majeranek
- trochę tłuszczu do smażenia

dodatkowo:
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 porcje gotowanych ziemniaków

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wrzucić białą kiełbasę i zalać 2 litrami wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, susz grzybowy i pokrojoną marchewkę.
  2. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do wywaru. Czosnek przecisnąć przez praskę i również dodać do wywaru.
  3. Gdy marchewka będzie miękka, do zupy wlać zakwas na żurek. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika.
  4. Do zupy dodać łyżkę chrzanu i słodką śmietanę, dokładnie wymieszać.
  5. Barszcz doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentulanie majerankiem.
  6. Na talerz nałożyć ziemniaki i ubić je po jednej stronie, wyłożyć pokrojone na ćwiartki jajko. Wlać porcję zupy z kiełbaską.

Smacznego!

# Tagi:

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy