Barszcz biały wielkanocny

Barszcz biały wielkanocny

Ocena:

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Barszcz biały wielkanocny jest dla mnie magicznym aromatem z domu rodzinnego. Zapach rumianku, ostry posmak świeżego chrzanu i miękka biała kiełbasa sprawiają, że barszcz biały wielkanocny przenosi mnie do dzieciństwa. Dzisiaj przygotowuję barszcz biały wielkanocny dla mojej rodziny i też im bardzo smakuje.

Składniki:

  • wywar z wędzonki - 2 l
  • zakwas - do smaku
  • sól
  • czosnek - 1 ząbek
  • listek laurowy - 1
  • majeranek - szczypta
  • ziele angielskie - 2-3 ziarna
  • świeżo starty chrzan - 2 łyżki
  • śmietana - 15 dag
  • biała kiełbasa - 25 dag
  • jajko - 2

Sposób przygotowania:

A oto przepis na barszcz biały wielkanocny:

  1. Jajka ugotować na twardo.
  2. Białą kiełbasę pogotować przez kilka minut.
  3. Do wywaru z wędzonki dodać do smaku zakwas i przyprawy, zagotować.
  4. Zdjąć barszcz z ognia i wlać śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszać.

Barszcz biały wielkanocny podawać z ćwiartkami ugotowanego jajka i kawałkami kiełbasy. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy