Polecamy dzisiaj:

Sałatka caprese z pesto

Barszcz biały wielkanocny

print Drukuj
Barszcz biały wielkanocny

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.9

17 ocen

Barszcz biały wielkanocny jest dla mnie magicznym aromatem z domu rodzinnego. Zapach rumianku, ostry posmak świeżego chrzanu i miękka biała kiełbasa sprawiają, że barszcz biały wielkanocny przenosi mnie do dzieciństwa. Dzisiaj przygotowuję barszcz biały wielkanocny dla mojej rodziny i też im bardzo smakuje.

składniki
  • wywar z wędzonki - 2 l
  • zakwas - do smaku
  • sól
  • czosnek - 1 ząbek
  • listek laurowy - 1
  • majeranek - szczypta
  • ziele angielskie - 2-3 ziarna
  • świeżo starty chrzan - 2 łyżki
  • śmietana - 15 dag
  • biała kiełbasa - 25 dag
  • jajko - 2
sposób przygotowania

A oto przepis na barszcz biały wielkanocny:

  1. Jajka ugotować na twardo.
  2. Białą kiełbasę pogotować przez kilka minut.
  3. Do wywaru z wędzonki dodać do smaku zakwas i przyprawy, zagotować.
  4. Zdjąć barszcz z ognia i wlać śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszać.

Barszcz biały wielkanocny podawać z ćwiartkami ugotowanego jajka i kawałkami kiełbasy. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!