Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 

Składniki:

  • 1,5 łyżki wywaru warzywnego
  • pół bagietki pokrojonej w cienkie kromki
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 40g masła
  • 3 duże cebule pokrojone w piórka
  • 1 łyżka mąki
  • 80g startego sera ementaler
  • sól
  • pieprz
  • świeży majeranek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przepis na zupę cebulową w kilku krokach. Prosty przepis, a efekt przepyszny.

  1. Najpierw dusimy na maśle cebulę ok 15 - 25 minut w razie potrzeby podlewając wodą, żeby się za bardzo nie zarumieniła.
  2. Dodajemy mąkę i smażymy kolejne 5 minut cały czas mieszając tak, zeby mąka pokryła całą cebulę.
  3. Do garnka z wywarem warzywnym dolewamy wino, dodajemy cebulę i gotujemy 15 - 20 minut na wolnym ogniu aż cały wywar będzie miał cebulowy, lekko słodkawy smak.
  4. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, rozlewamy do kokilek, a na wierzch kładziemy 2 kromki bagietki i posypujemy serem.
  5. Wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grilla i zapiekamy do zarumienienia sera.

Pyszna   zupa cebulowa   gotowa, smacznego!

Polecamy nasze przepisy