Nie ma to jak baby, zwłaszcza te wielkanocne. Nie gadają, nie ganiają, a tylko cieszą oko i rozpływają się w ustach swoją nieziemską słodyczą. Babka wielkanocna jest jak najbardziej godna tego, żeby była w centrum uwagi na naszym wielkanocnym stole.
Rosół z dodatkiem makaronu zawsze odkąd sięgam pamięcią gości na moim stole w niedzielę. Rosół kojarzony jest jako wykwintna i świąteczna zupa, w zasadzie nie wiadomo dlaczego. Niemniej jednak w zasadzie nie znam nikogo, kto takiej zupy jak rosół nie kojarzy z niedzielą. Oto rosół przepis niedzielny :)
Wreszcie młoda kapusta na obiad! Nie mogłem się doczekać, a jak wiadomo najlepiej smakuje pierwszy raz, bo każda natępna chociaż równie dobra lub lepsza to już nie to samo, co pierwsza w roku młoda kapusta. Także, gdy młoda kapusta jest na rynku warto zrobić przepis. Polecam.
Co podać na stół w upalne dni? Ja polecam chłodnik litewski. Bardzo prosty przepis. Chłodnik litewski jest pożywny i orzeźwiający jednocześnie. Idealny na upały. Poniższy przepis na chłodnik dostałam od przyjaciółki. Sprawdziłam go wielokrotnie.
Kompot z truskawek, gdy sezon na truskawki trwa, to ciekawa alternatywa dla kupowanych soków czy napojów. Wiemy co pijemy, a jak dla mnie to starczy. A dla kogoś, kto nie lubi pić czystej wody (najzdrowszej!), kompot z truskawek, schłodzony to niebo w gębie. Oto sprawdzony przepis na kompot z truskawek.
Zupa szczawiowa - tradycyjne polskie danie! Najlepiej smakuje, gdy przygotujemy ją ze świeżego szczawiu i podamy z jajkiem. Zupa szczawiowa to lekko kwaśna zupa idealna na ciepłe letnie dni. Polecam przepis na zupę szczawiową!
Ciasteczka owsiane dla cukrzyków to doskonałe rozwiązanie zamiast słodkiej przekąski dla osób walczących z wysokim poziomem cukru we krwi! Dwa takie ciasteczka owsiane dla cukrzyków to zdrowa alternatywa dla drugiego śniadania czy zwyczajnie „ratunek” w chwili nagłej potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego, zamiast batonika czy wafelków.
W sklepach półki wręcz się uginają od płatków śniadaniowych z niebotyczną zawartością cukru! Dlatego dziś przedstawiam przepis na domową granole. Tradycyjna granola zmiodem smakuje doskonale, a umiarkowana zawartość cukru i konkretna dawka błonnika sprawia, że tradycyjna granola z miodem jestrównież zdrowym dodatkiem do jogurtu, kefiru czy mleka.
Były już frytki z marchewki, selera buraka, a teraz czas na przepis na pikantne frytki z batatów! Porcja pikantnych frytek z batatów w porównaniu z tradycyjnymi smażonymi frytkami w oleju została przeze mnie odchudzona o ok 200 kcal :) Pamiętajcie jednak, że porcja pikantnych frytek z batatów to dalej około 300 kcal!!!
Wraz z pierwszymi mrozami, w mojej kuchni pojawia się grochówka. Grochówka to zupa, której nie przyrządza się błyskawicznie, ale efekt wart jest zachodu. Gęsta, aromatyczna i bardzo pożywna grochówka dostarczy energii i rozgrzeje cię w zimne dni. Polecam!
W składzie kupnego masła orzechowego, praktycznie zawsze na etykiecie znajdziemy: tłuszcze roślinne utwardzone, inaczej tłuszcze trans. Wiele razy pisałam o prozdrowotnych właściwościach olejów roślinnych. Jednak w trakcie procesów technologicznych; którym poddawane są orzechy podczas produkcji masła orzechowego, dochodzi do radykalnych zmian właściwości.... Powstające tłuszcze trans, są jednymi z największych wrogów naszego zdrowia, dlatego zachęcam do masła orzechowego domowej roboty - zdecydowanie zdrowsza wersja! :)
Jest to lekki deserek, który pobudza wszystkie nasze zmysły. Słodki i puszysty krem przełamany kwaskowatym smakiem truskawki. Deser może miło zaskoczyc :)
Sałatki warto jeść, bo są bardzo zdrowe, do tego tanie i dość szybkie w przygotowaniu. Ta sałatka jest bardzo smaczna. Może być na przekąskę lub jako dodatek do drugiego dania. Polecam.
Zaczyna się sezon na mniszek lekarski. Proponuję więc zrobić kilka słoiczków syropu. Nie wymaga to dużo pracy, a możemy cieszyć się pysznym smakiem. Ma też on dużo właściwości i jest bardzo zdrowy.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.