Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

Ocena:

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

To mój ulubiony przepis na zupę cebulową, a teraz dzięki niemu każdy się dowie, jak zrobić najlepszą zupę cebulową. :) Niektórzy sądzą, że zupa cebulowa to coś dużego, w sensie skomplikowanego z Francji, ale nic bardziej mylnego. To była zupa biednych ludzi, którzy oprócz cebuli, szklanki wina i bagietki na stole nie posiadali dużo więcej, oprócz dzieci :) Stąd zupa cebulowa jest prosta a składniki zwykłe.

Składniki:

  • kilo cebuli
  • litr niedzielnego rosołu ewentualnie robimy bulion z kostki
  • ok 100 ml białego wina, wytrawnego
  • łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki masła
  • materiał na grzanki - białe pieczywo, bagietka, 4 kromki
  • żółty, twardy ser do zapieczenia, starty

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa, jak sama nazwa wskazuje to zupa, gdzie głównym składnikiem jest cebula, więc zaczynamy od cebuli:

  1. obieramy cebulę, kroimy w piórka i smażymy w garnku na maśle, żeby nabrała ładnego brązowego koloru - uważajmy, żeby nie przypalić, więc mały ogień i często mieszamy, a nawet podrzucamy masła, gdy za mało.
  2. Gdy cebula gotowa, dajemy tymianek i wlewamy wino, a następnie gotujemy dotąd, aż wino poprzez parowanie zmniejszy swą objętość. :)
  3. Gdy wina zostało już bardzo niewiele, wlewamy bulion, przykrywamy i gotujemy ok 25 minut.
  4. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Teraz trzeba przygotować grzanki do zupy, ja zwykle na maśle smażę na patelni kromki z obu stron, posypując je wcześniej serem, ale można też to zrobić w piekarniku.
  6. Gdy cebula się już rozpada, zupa jest gotowa. 
  7. Rozlewamy do talerzy, dokładamy grzanki, posypujemy startym serem i najlepsza zupa cebulowa już cieszy nasze kubki smakowe.

Smacznego!

Autor: Misiek

Polecamy nasze przepisy