Zupa cebulowa na przeziębienie

Zupa cebulowa na przeziębienie

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zupa cebulowa to dobry sposób na wszelkiego rodzaju infekcje. Czy to jesień, czy to wiosna, to żeby być odpornym na wszelkie rodzaju infekcje trzeba się dobrze odżywiać. To prawda stara jak świat. Proponuję aromatyczną, łatwą w wykonaniu zupę cebulową.

Składniki:

  • 1kg cebuli
  • 5 łyżek masła
  • 1,5 litra bulionu rosołowego
  • 4 kromki bułki
  • 5 dag sera ementalera
  • 200ml białego wytrawnego wina
  • łyżka tymianku
  • liść laurowy, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zupa cebulowa na bialym winie:

  1. Cebulę dusimy ok. 20 minut na maśle, aż się zrumieni. Dodajemy tymianek i liść laurowy. Dolewamy wino i na małym ogniu mieszamy, aż wino odparuje.
  2. Przekładamy cebulę do garnka i zalewamy bulionem rosołowym.
  3. Zupę gotujemy na małym ogniu 15 minut.
  4. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  5. Przelewamy do kokilek i posypujemy startym serem.
  6. Wstawiamy do piekarnika (180°C), aż ser się zrumieni.
  7. Zupę cebulową podajemy z chrupiącymi bułkami.

Smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy