Zupa cebulowa
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Zupa cebulowa to potrawa z kuchni francuskiej, teraz zapachniała w mojej kuchni. Pyszna - polecam Wam:)
Składniki:
- bulion
- cebula biała
- białe wino
- tymianek
- sól do smaku
- pieprz
- masło
- ser ementaler
- bułka
- liść laurowy
Sposób przygotowania:
Przepis na francuską zupę cebulową:
- Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta dodać tymianek i listek laurowy, dusić około ok.20- 30 minut.
- Cebulę zalać wywarem, dolać wino, gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku.
- Bagietkę pokroić na kromki, posypać startym serem.
- Zupę przelać do miseczek zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu aż ser się roztopi.
- Do dekoracji można użyć tymianku.
Pyszna zupa cebulowa gotowa. Smacznego:)
Autor: joanna1974
Polecamy również
Zupa cebulowa dla początkujących
Zupa cebulowa była dla mnie swoistym poligonem doświadczalnym moich zmagań kulinarnych. Ze względu na prostotę polecam j...Zupa cebulowa na kaca
Cebula jest chyba najczęściej wykorzystywanym warzywem w naszej kuchni.I bardzo dobrze, bo to mnóstwo witamin, a...Zupa cebulowa na przeziębienie
Zupa cebulowa to dobry sposób na wszelkiego rodzaju infekcje. Czy to jesień, czy to wiosna, to żeby być odpornym...Zupa cebulowa po francusku
Zupa cebulowa to kuchnia francuska, prezkonałem się o tym, gdy z ostatniego wyjazdu do Francji przywiozłam wyśmienity pr...Zupa cebulowa - łatwy przepis
Zupa cebulowa, gdy zmarzniemy lub przemokniemy to jest to, co naszemu organizmowi potrzeba, dlatego polecam aromatyczną...Zobacz więcej przepisów na: