Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Zupa cebulowa to potrawa z kuchni francuskiej, teraz zapachniała w mojej kuchni. Pyszna - polecam Wam:)

Składniki:

 

  • bulion
  • cebula biała
  • białe wino
  • tymianek
  • sól do smaku
  • pieprz
  • masło
  • ser ementaler
  • bułka
  • liść laurowy

Sposób przygotowania:

Przepis na francuską zupę cebulową:

  1. Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta dodać tymianek i listek laurowy, dusić około ok.20- 30 minut.
  2. Cebulę zalać wywarem, dolać wino, gotować aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku.
  3. Bagietkę pokroić na kromki, posypać startym serem.
  4. Zupę przelać do miseczek zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu aż ser się roztopi.
  5. Do dekoracji można użyć tymianku.

Pyszna zupa cebulowa gotowa. Smacznego:)

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy