Zrazy z kurkami w czerwonym winie

Zrazy z kurkami w czerwonym winie

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam sprawdzony przepis na tradycyjne zrazy z karkówki podawane z kurkami w sosie z czerwonego wina. Pyszny obiad, smaczny i wykwintny :)

Składniki:

  • karkówka 1 kg
  • musztarda sarepska 7 łyżeczek
  • cebula biała 1 duża 
  • wino czerwone wytrawne 100 ml 
  • liść laurowy 2 sztuki
  • ziele angielskie 2 sztuki
  • sól do smaku 
  • pieprz do smaku 
  • tłuszcz do smażenia
  • mąka do obtoczenia zrazów 
  • kurki 1 szklanka

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na zrazy z kurkami, pyszne danie a jakie wykwintne:

  1. najpierw karkówkę kroimy na plastry o szerokości 2 cm., rozbijamy, smarujemy musztardą, oprószamy solą i pieprzem
  2. następnie kurki myjemy pod bieżącą wodą a cebulę kroimy w pióra
  3. na płaty mięsa układamy cebulę oraz grzyby (troszkę kurek zostawiamy), zwijamy i spinamy wykałaczkami
  4. tak przygotowane zrazy obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu
  5. podsmażone zrazy przekładamy do garnka, wlewamy wodę, dolewamy  wino i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz resztę grzybów, gotujemy aż mięso będzie miękkie 
  6. na koniec doprawiamy do smaku

Pyszne zrazy z kurkami gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy