Smażony leszcz z kuskus
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Koniec miesiąca jest dobrym momentem żeby przetestować tanie gotowanie. Leszcz jest bardzo dobrą rybą ale przede wszystkim jest niedroga. Polecam te większe sztuki rybki bo wtedy łatwiej poradzimy sobie z ośćmi (są one wieksze i lepiej się ich pozbyć).
Zapraszam na smażonego leszcza z kuskus!
Składniki:
4 filety leszcza
pół cytryn
sól i pieprz
bułka tarta
mąka
jajko
kuskus
oliwa z oliwek(lub olej rzepakowy)
Sposób przygotowania:
1. 20 minut przed rozpoczęciem smażenia nasze opłukane filety z leszcza posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok.
2. Kiedy rybka jest już gotowa obtaczamy ją w roztrzepanym jajku i mieszance bułki tartej i mąki(50/50). Wkładamy na średnio rozgrzany olej i smażymy aż sie ładnie zarumieni ( płaty fileta szybko się usmażą więc nie ma stresu z surową rybą).
3. Kuskus zalej gorącą osoloną wodą z odrobiną oliwy z oliwek, przykryj folią śniadaniową i odstaw na 8-9 minut. Poziom zalania wodą to około 1 cm ponad poziom kaszki kuskus.
4. Danie podajemy z wybraną surówką- ja wybrałem podpiekane warzywa(bakłażan i oberżyna) ale można wybrać inną(np z kiszonej kapusty).
Życzę Smacznego!
Autor: dubliner
Polecamy również
Zapiekanka Rybna
Trochę wątpiłam czy połączenie ryby z pieczarkami pasuje, ale danie wyszło pyszne, Najlepsze jest trochę po...Smażony pstrąg
Sprawdzony przepis na pstrąga - bardzo smaczna i zdrowa smażona ryba, podawana z surówką z kiszonej kapusty. Jak...Nototenia w curry pieczona w piekarniku
Od dawana wiemy, że jemy za mało ryb. Polecam na obiad przepyszną nototenię w curry pieczoną w piekarniku.Labraks z patelni
Labraks najlepiej smakuje z grilla lub z patelni, natarty oliwą z przyprawamiSmażony leszcz z kuskus
Koniec miesiąca jest dobrym momentem żeby przetestować tanie gotowanie. Leszcz jest bardzo dobrą rybą ale przede wszystk...Zobacz więcej przepisów na: