Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Rurki z kremem.

print Drukuj
Rurki z kremem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 40
Ocena:
5.0

2 oceny

A może rureczkę?...Pyszną, kruchą i bardzo słodką. Zapraszam:)

składniki

Ciasto:

2 jajka

25 dag masła lub margaryny

50 dag mąki tortowej

szczypta soli

1 szklanka śmietany 12 %

 

Krem:

1 jajko

2 żółtka

2 cukry waniliowe

1 szklanka cukru

5 łyżek mąki tortowej

2 i pół szklanki mleka

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukier puder do posypania rurek

sposób przygotowania

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i wstawić do lodówki na jedną godzinę.

2. Metalowe foremki do pieczenia rurek posmarować olejem ( ale tylko za pierwszym razem ).

3. Ciasto wałkować na prostokąt, następnie kroić długie pasy o szerokości około 2 - 3 cm, owijać nimi spiralnie foremki. Układać na blasze i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Z tego przepisu powinno nam wyjść około 40-50 sztuk.

4. Upieczone rurki zdjąć z foremek i wystudzić.

5. Krem: Żółtka i jajko zmiksować z połową cukru na puszystą masę, dodać mleko i mąkę, dokładnie miksując.

6. Pozostałe mleko, cukier i cukier waniliowy zagotować, do gotującego wlać zmiksowane składniki, gotować mieszając do zgęstnienia kremu. Uważać, bo krem łatwo może nam się przypalić.

7. Gorącym kremem napełniać rurki, należy robić to szybko ponieważ krem szybko gęstnieje.

8. Napełnione rurki oprószyć pudrem i odstawić do zastygnięcia kremu.

9. Po tym czasie rurki są gotowe do podania.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 40
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!