Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem.

print Drukuj
Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 38
Ocena:
5.0

1 ocena

Te rureczki są po prostu pyszne, rozpływają się w ustach. Zapewniam, że nie można poprzestać na jednej. Pomimo, że ciasto jest drożdżowe to jest ono lekko kruche, i do tego ta pyszna skorupka z cukru...lekko kwaśny krem. Pysznie...zapraszam:)

składniki

Ciasto:

2 łyżki cukru

5 dag świeżych drożdży

3 szklanki mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

pół szklanki śmietany 12 %

1 żółtko

1 całe jajko

 

Krem:

około 30 dag świeżych truskawek

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

ewentualnie cukier puder do smaku

 

Dodatkowe składniki:

1 białko

mąka pszenna do posypania stolnicy

odrobina oleju

około pół szklanki cukru

sposób przygotowania

1. Ciasto: Drożdże należy dokładnie rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Masło lub margarynę posiekać z mąką, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie do mąki dać roztarte drożdże, żółtko i jajko. Zagnieść ciasto.

2. Formowanie rurek: Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka posmarować olejem. Następnie ciasto wałkować dość cienko na posypanej mąką stolnicy, kroić nożem w długie około dwu-centymetrowe pasy i owijać nimi spiralnie przygotowane foremki. Białko należy lekko roztrzepać widelcem, a cukier wysypać na talerzyk. Następnie smarować białkiem za pomocą pędzelka z wierzchu zawinięte rurki i obtaczać je w cukrze.

3. Pieczenie: Tak przygotowane rurki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry. Piec w temperaturze 180 stopni przez tak około 30 minut do zrumienienia. Gorące od razu zdejmować z foremek i dobrze wystudzić.

4. Napełnianie: Truskawki należy umyć, usunąć szypułki i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować je blenderem na gładki mus i odmierzyć 200 ml. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać odmierzony mus z truskawek i dokładnie ubić, można dodać cukru pudru według uznania. Tak przygotowanym kremem za pomocą szprycy napełniać wystudzone rurki.

5. Podawać i smacznego. Z tego przepisu wychodzi około 38 sztuk pysznych rurek.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 38
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!