Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Wiem, że czasem nie ma sezonu na truskawki, ale od jakiegoś czasu zawsze można dostać truskawki w sklepach, które są całkiem dobre i świetnie nadają się do tego, żeby zrobić tartę z truskawkami. Tarta z truskawkami jest łatwa w przygotowaniu, krucha i rozpływająca się w ustach. Moja tarta z truskawkami tak właśnie wygląda i smakuje.
Tiramisu to elegancki deser do popołudniowej kawy. Dość wyrazisty w swoim smaku, doskonale skomponowany składnikami i nietuzinkowo wyglądający pobudza naszą wyobraźnię i apetyt. Pyszne tiramisu zawsze poprawi nastrój, więc warto wypróbować sprawdzony przepis na tiramisu.
Przepis na ciasto pleśniak. To ciasto jest proste i tanie w wykonaniu. Pysznie pachnące leśnymi owocami. Lekko kwaśne owoce przełamują słodycz ciasta. Wszystko do siebie idealnie pasuje. Polecam sprawdzony przepis na ciasto pleśniak.
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!