500 g mąki
25 dag masła
25 dag kwaśnej gęstej śmietany
szczypta soli
krem:
500 ml śmietanki 30 lub 36%
2 śmietan fix
3 łyżki cukru pudru
składniki zagniatamy, i chłodzimy w lodowce, przez ok. 30min. rozwałkowujemy na grubość ok. 1 mm,kroimy na paski nie szersze niż 1.5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem, nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Wystudzić, nabić kremem.
Krem robimy, ubijając śmietanę wraz z cukrem pudrem i śmietan fixem.
Rurki z kremem z soku owocowego.
Rurki z kremem cappuccino i czekoladą
Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym
Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu