Rurki z kremem z soku owocowego.

Rurki z kremem z soku owocowego.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Zapraszam na bardzo pyszne rurki z kremem owocowym. Kruche ciasto i pyszny owocowy krem to pyszne połączenie. Z przepisu wychodzi 20 sztuk pysznych rurek. Smacznego.

Składniki:

Składniki na ciasto:

1 jajka

12,5 dag masła lub margaryny

25 dag mąki tortowej

pół szklanki śmietany 12 %

szczypta soli

 

Składniki na owocowy krem:

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

2 i pół szklanki soku owocowego

 

Dodatkowe składniki:

2 łyżki oleju

cukier puder do oprószenia rurek

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Sposób przygotowania:

Wykonanie pysznych rurek:

1. Zaczynam od ciasta, które musi się schłodzić: Z podanych składników zagniatam ciasto, następnie formuję kulę i wkładam ją na 1 godzinę do lodówki 

2. Formuję i piekę korpusy rurek: Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smaruję olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkuję na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroję paseczki o 2-3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijam foremki. Układam na blasze ( bez papieru ) i piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone zdejmuję z foremek i studzę.

3. Przygotowuję krem: W szklance soku rozpuszczam budynie, pozostały sok zagotowuję, wlewam rozpuszczone budynie i gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie krem lekko studzę.

4. Napełniam: Następnie jeszcze ciepły krem przekładam do rękawa cukierniczego i napełniam rurki. Odstawiam do zastygnięcia masy.

5. Przed podaniem rurki oprószam cukrem, podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy