Rogaliki z rabarbarem

Rogaliki z rabarbarem

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Sprawdzony przepis na rogaliki. Uwielbiam rabarbar, poszłam do ogrodu, narwałam i zrobiłam pyszne rogaliki z nadzieniem z rabarbaru. Wyszły pyszne!

Składniki:

  • mąka 3 szklanki
  • drożdze 50 gram
  • ciepłe mleko 1/2 szklanki
  • masło 1 łyżka
  • jajka 3 sztuki
  • cukier 1/2 szklanki
  • rabarbar
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na rogaliki w kilka krokó:

  1. najpierw rabarbar kroję w kostkę i duszę z cukrem( nie podaję ilości rabarbaru i cukru, każdy musi na swoje oko dodać ) około 10 minut
  2. teraz drożdze kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru  i trochę ciepłego mleka, wszystko dokładnie mieszam
  3. jak rozczyn zacznie pracować, wlewam go do mąki, dodaję roztrzepane jajka z cukrem i dolewam w trakcie wyrabiania mleko
  4. po 5 minutach dodaję masło i ponownie  wyrabiam,
  5. ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godz.
  6.  po tym czasie ciasto muszę rozwałkować na prostokąt, następnie należy wyciąć trójkąty i ułożyć po 1 łyżeczce nadzienia
  7. teraz zawijam rogaliki i kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  8. teraz trzeba odczekać 15 minut i po kwadransie pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach (15 minut)
  9. po upieczeniu rogaliki trzeba  posypać cukrem pudrem

Pyszne rogaliki gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy