Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami

print Drukuj
Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Na niedzielę polecam bardzo pyszne rogaliki drożdżowe z makiem i rodzynkami. Z tego przepisu wychodzi dużo rogalików, więc wystarczy Wam na długo...a może nie. Szybko znikają.

składniki

Rozczyn:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki cukru

 

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki tortowej
  • 2 białka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 50 ml oleju

 

Nadzienie:

  • pół szklanki rodzynek
  • 20 dag suchego zmielonego maku ( kupiłam gotowy )
  • olejek migdałowy według uznania
  • około 1 szklanka gorącego mleka
  • cukier do smaku

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania rogalików
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami:

  1. Wykonuję rozczyn: Cukier, drożdże i mąkę rozcieram z ciepłym mlekiem. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
  2. Wykonuję ciasto: Jajka i białka ucieram z cukrem na puszystą mase. Do mąki dodaję utarte jajka, rozczyn, sól i wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto, na koniec wlewam olej i zagniatam, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, żeby wyrosło, tak na około półtorej godziny.
  3. Wykonuję nadzienie: Mak wsypuję do miski, stopniowo wlewam gorące mleko, dokładnie mieszam, mleka wlewam tyle ile wchłonie mak. Dodaję rodzynki, cukier i olejek do smaku. Dokładnie mieszam i studzę.
  4. Gdy ciasto wyrośnie wałkuję je na posypanej mąką stolnicy, kroję trójkąty, nakładam nadzienie i zawijam formując rogale. Układam je na blasze i piekę do zrumienienia w temperatudze 180 stopni przez około pół godziny.

Upieczone drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami studzę, oprószam cukrem pudrem i podaję. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!