Rogaliki z kokosowym nadzieniem


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 20
Bardzo pyszne rogaliki, idealne na podwieczorek. Polecam ten sprawdzony przepis na drożdżowe rogaliki.
Składniki:
- Składniki na rozczyn:
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki tortowej
- 5 dag świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłego mleka
- Składniki na ciasto:
- pół kilo mąki tortowej
- 5 dag masła
- 1 cukier waniliowy
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- pół szklanki ciepłego mleka
- Nadzienie:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki cukru
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Sprawdzony przepis na drożdżowe rogaliki:
- Przygotowuję rozczyn: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą rozcieram. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Wykonuję ciasto: Jajka ucieram z cukrami na puszystą masę. Masło roztapiam i studzę. Do mąki dodaję rozczyn, utarte jajka, masło i stoniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie gdy ciasto rośnie wykonuję nadzienie: mąkę mieszam z wiórkami, mleko zagotowuję z cukrem, wsypuję wiórki i mieszam energicznie i gotuję do zgęstnienia. Nadzienie studzę.
- Ciasto wałkuję na posypanej mąką stolnicy, kroję w trójkąty, nakładam porcję nadzienia i zawijam formując rogaliki. Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około pół godziny w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
- Upieczone rogaliki studzę i podaję.
Życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Bardzo pyszne rogaliki, idealne na podwieczorek. Polecam ten sprawdzony przepis na drożdżowe rogaliki.
Kruche rogaliki
Sprawdzony przepis na rogaliki, pyszne, a swoją kruchość rogaliki zawdzieczają dodaniu mąki krupczatki oraz kwaśnej śmi...
Rogaliki krucho-drożdżowe z ricottą
Pyszne, mięciutkie, idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie, rogaliki drożdżowe z serkiem ricottą. Polecam to danie...
Rogalik drożdżowo- francuski
Rogaliki troszkę pracochłonne , ale za to pyszne , smaku przypominają nieco rogaliki francuskie.
Drożdżowe rogaliki z kajmakiem.
Zapraszam na bardzo pyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki. Kajmak bardzo pasuje do ciasta drożdżowego. Polecam z kubkie...Zobacz więcej przepisów na:
Rogaliki

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.