Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

print Drukuj
Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszne i najlepsze rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem. Trochę czasu trzeba poświęcić żeby je przygotować, ale warto. Polecam:)

składniki

Rozczyn:

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży

 

Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  •  
  • Nadzienie:
  • 30 dag orzechów włoskich
  • pół szklanki gorącego mleka
  • cukier trzcinowy do smaku
  •  
  • Lukier:
  • około 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko

 

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie do dekoracji
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem:

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieram z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce żeby wyrosły.
  2. Ciasto: Jajka ucieram z cukrem, masło roztapiam i lekko studzę. Do mąki dodaję jajka, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, żeby wyrosło, tak na około półtorej godziny.
  3. Nadzienie: Orzechy miksuję blenderem, dodaję lukier i stopniowo gorące mleko, dokładnie mieszam. Może tak wyjść, że nie będzie potrzeby zużyć całe mleko, nadzienie nie powinno być zbyt rzadkie.
  4. Gdy ciasto wyrośnie wałkuję je na posypanej mąką stolnicy, kroję trójkąty, nakładam nadzienie i zawijam formując rogale. Układam je na blasze i piekę do zrumienienia w temperatudze 180 stopni przez około pół godziny.
  5. Lukier: Cukier ucieram z białkiem przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Cukier dodaję stopniowo.
  6. Gotowym lukrem polewam rogale, posypuję drobno pokrojonymi orzechami i odstawiam do zastygnięcia lukru.

Po tym czasie rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem podaję i życzę smacznego.

 

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!