Polecamy dzisiaj:

Przepis na leczo

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

print Drukuj
Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszne i najlepsze rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem. Trochę czasu trzeba poświęcić żeby je przygotować, ale warto. Polecam:)

składniki

Rozczyn:

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży

 

Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  •  
  • Nadzienie:
  • 30 dag orzechów włoskich
  • pół szklanki gorącego mleka
  • cukier trzcinowy do smaku
  •  
  • Lukier:
  • około 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko

 

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie do dekoracji
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem:

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieram z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce żeby wyrosły.
  2. Ciasto: Jajka ucieram z cukrem, masło roztapiam i lekko studzę. Do mąki dodaję jajka, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, żeby wyrosło, tak na około półtorej godziny.
  3. Nadzienie: Orzechy miksuję blenderem, dodaję lukier i stopniowo gorące mleko, dokładnie mieszam. Może tak wyjść, że nie będzie potrzeby zużyć całe mleko, nadzienie nie powinno być zbyt rzadkie.
  4. Gdy ciasto wyrośnie wałkuję je na posypanej mąką stolnicy, kroję trójkąty, nakładam nadzienie i zawijam formując rogale. Układam je na blasze i piekę do zrumienienia w temperatudze 180 stopni przez około pół godziny.
  5. Lukier: Cukier ucieram z białkiem przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Cukier dodaję stopniowo.
  6. Gotowym lukrem polewam rogale, posypuję drobno pokrojonymi orzechami i odstawiam do zastygnięcia lukru.

Po tym czasie rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem podaję i życzę smacznego.

 

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!