- 150 g maku
- 300 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 25 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- kila kropli ulubionego aromatu
ciasto:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- opakowanie suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier waniliowy
dodatkowo:
- 1 białko
1.
Mak przepłukać zimną wodą. Zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, odcedzić i zmielić razem z orzechami maszynką do mielenia mięsa. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mak, miód, cukier, posiekane rodzynki. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut. Wystudzić, a następnie wymieszać z żółtkiem i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
2.
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Margarynę rozpuścić. Składniki wrzucić do miski i dokładnie wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.
Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy lub blacie. Wycinać trójkąty. Przy dłuższym boku kłaść farsz makowy i zwijać rogalik. Rogaliki posmarować białkiem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 20 min.
Rogaliki z kokosowym nadzieniem
Drożdżowe rogaliki z makiem i rodzynkami
Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu