Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Rogaliki z makiem

print Drukuj
Rogaliki z makiem

Marta

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
0.0

0 ocen

Alternatywa dla makowca

składniki

farsz:
- 150 g maku
- 300 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 25 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- kila kropli ulubionego aromatu

ciasto:
- 2 jajka
- 1/4 szklanki mleka
- opakowanie suchych drożdży
- 4 łyżki cukru
- kostka margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- cukier waniliowy

dodatkowo:
- 1 białko

sposób przygotowania

1. 

Mak przepłukać zimną wodą. Zalać wrzącym mlekiem i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić, odcedzić i zmielić razem z orzechami maszynką do mielenia mięsa. W rondelku rozpuścić masło. Dodać mak, miód, cukier, posiekane rodzynki. Dusić na wolnym ogniu ok. 5 minut. Wystudzić, a następnie wymieszać z żółtkiem i włożyć do lodówki na ok. godzinę.

2. 

Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Margarynę rozpuścić. Składniki wrzucić do miski i dokładnie wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3.

Ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy lub blacie. Wycinać trójkąty. Przy dłuższym boku kłaść farsz makowy i zwijać rogalik. Rogaliki posmarować białkiem. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 20 min.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 1
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!