Pulpeciki z marchewką

Pulpeciki z marchewką

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gotowane delikatne pulpeciki ze słodka marchewką podane np. z ryżem to prozpozycja na zdrowy obiad. Polecam sprawdzony przepis na pulpety.

Składniki:

  • mięso mielone 0,5 kg
  • jaja 1 sztuka
  • marchewka 3 sztuki
  • sól
  • pieprz 
  • bułka czerstwa 1 sztuka
  • mleko 0,3 litr
  • masło 1 łyżeczka
  • przyprawa do mięsa mielonego 3 łyżeczki
  • śmietana 12-procentowa 250 (do gotowania)

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na pulpety, idealne dla dzieci, z pyszną marchewką:

  1. Marchewkę kroję w kostkę i gotuję w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i masła, a bułkę czerstwą moczę w mleku.
  2. Do mięsa mielonego dodaję przyprawę, jajko, namoczoną bułkę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wyrabiam i z masy formuję kuleczki, wrzucam do gorącej wody w której gotuje się marchewka, gotuję około 5-7 minut i po tym czasie wyjmuję.
  3. Teraz pora na przepis na sos: wodę z marchewką gotuję jeszcze przez chwilę( aż marchewka będzie miękka)i żeby woda troszkę odparowała, dodaję śmietanę i gotuję do momentu aż zgęstnieje.
  4. Zdejmuję z gazu. Smakuję, doprawiam.
  5. Wrzucam do sosu pulpeciki na około 15 minut, przykrywam pokrywką, żeby pulpeciki nasiąkły sosem. Pulpety podaję np.z ryżem.

Pyszne pulpeciki gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy