Pulpeciki:
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 podwójny filet z kurczaka
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
Sos:
2 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
2 łyżki śmietany
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
suszone oregano według uznania
suszona bazylia według uznania
Dodatkowo:
ulubiony makaron ( dowolna ilość )
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy je w maszynce.
2. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej.
3. Pulpeciki obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Następnie przekładamy do garnka i nalewamy niewielką ilość gorącej wody, dusimy pulpeciki do miękkości, około 30 minut. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebule w drobną kostkę a marchewki i pietruszki w słupki, warzywa przekładamy do pulpecików dusimy razem.
4. Mąkę mieszamy ze śmietaną i razem z przecierem dodajemy do pulpecików, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
5. Następnie makron gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie odcedzamy.
6. Na talerze nakładamy porcje makaronu, pulpecików i sosu, całość oprószamy bazylią i oregano.
7. Podajemy i smacznego.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu