Pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym z warzywami.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Pyszne danie. Polecam:)
Składniki:
Pulpeciki:
1 jajko
1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
1 podwójny filet z kurczaka
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
Sos:
2 cebule
2 marchewki
2 pietruszki
2 łyżki śmietany
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka mąki pszennej
suszone oregano według uznania
suszona bazylia według uznania
Dodatkowo:
ulubiony makaron ( dowolna ilość )
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy je w maszynce.
2. Następnie do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, masę dokładnie mieszamy. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej.
3. Pulpeciki obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Następnie przekładamy do garnka i nalewamy niewielką ilość gorącej wody, dusimy pulpeciki do miękkości, około 30 minut. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebule w drobną kostkę a marchewki i pietruszki w słupki, warzywa przekładamy do pulpecików dusimy razem.
4. Mąkę mieszamy ze śmietaną i razem z przecierem dodajemy do pulpecików, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
5. Następnie makron gotujemy w osolonej wodzie i dokładnie odcedzamy.
6. Na talerze nakładamy porcje makaronu, pulpecików i sosu, całość oprószamy bazylią i oregano.
7. Podajemy i smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Pulpeciki w sosie
Pulpety to proste i smaczne danie, doskonałe jako dodatek do ziemniaków, makaronu, ryżu i kaszy. Polecam przepis...Pulpety z mięsa mielonego
Pyszne kulki z mięsa mielonego w sosiePulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym można przygotować z każdego rodzaju mięsa, jednak ja dziś polecam użyć cielęciny.... Jest to...Pulpety z wieprzowiny
Przepisem na pulpety udowadniam, że nawet z takiego mięsa jak wieprzowina (która należy do tłustego czerwonego mi...Pulpeciki pietruszkowe w sosie koperkowym.
Delikatne i aromatyczne mięsko dzięki dużej ilości suszonej natki pietruszki, z również aromatycznym sosem koperk...Zobacz więcej przepisów na: