Pulpety z mięsa mielonego

Pulpety z mięsa mielonego

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Pyszne kulki z mięsa mielonego w sosie

Składniki:

- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- pół bułki pszennej namoczonej w mleku
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia

- woda (3-4 szklanki)
- 2 marchewki
- kawałek selera
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu (ok. 1- 2 łyżki) + zimna woda

Sposób przygotowania:

Mieszamy w misce: mięso mielone, odciśniętą z mleka bułkę pszenną, 1 całe jajko, posiekaną drobno cebulę, odciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą (bułki dajemy tyle, aby uzyskać zwartą konsystencję klopsików). Masę przyprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.

Równocześnie w garnku lub rondlu zagotowujemy wodę, do której wrzucamy pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Klopsiki na bieżąco ściągamy z patelni i wrzucamy do gotującego się sosu. Kulki gotujemy w sosie pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy