- pół bułki pszennej namoczonej w mleku
- bułka tarta
- 1 jajko
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
- olej do smażenia
- woda (3-4 szklanki)
- 2 marchewki
- kawałek selera
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- mąka do zagęszczenia sosu (ok. 1- 2 łyżki) + zimna woda
Mieszamy w misce: mięso mielone, odciśniętą z mleka bułkę pszenną, 1 całe jajko, posiekaną drobno cebulę, odciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą (bułki dajemy tyle, aby uzyskać zwartą konsystencję klopsików). Masę przyprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy kulki, które następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.
Równocześnie w garnku lub rondlu zagotowujemy wodę, do której wrzucamy pokrojoną marchewkę, seler i pietruszkę. Klopsiki na bieżąco ściągamy z patelni i wrzucamy do gotującego się sosu. Kulki gotujemy w sosie pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z odrobiną zimnej wody. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu