Na pulpeciki:
500g mięsa mielonego (u mnie szynka)
1 jajko
trochę pieprzu
po 1 łyżce koperku i natki pietruszki
trochę bułki tartej
Na wywar:
marchewka
pietruszka
ziele angielskie
lubczyk
liść laurowy
Wymieszać mięso mielone z jajkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki, doprawić lekko pieprzem. Do mięsa z zieleniną dodać bułkę tartą, tylko tyle żeby pulpeciki się kleiły. Lepić pulpeciki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Nastawić wywar: woda i obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa. Chwilę pogotować. Na wrzący wywar wrzucić pulpeciki. Gotować pulpeciki ok 15 min.
Można podawać same, dodać do zupki warzywnej lub polać sosem.
Migdałowe muffinki z gruszką są idealne dla spragnionych zdrowych łakoci. Brak mąki i cukru, obecność migdałów, wiórków kokosowych, jabłek, gruszek oraz cynamonu, wszystko to sprawia, że możemy potraktować migdałowe muffinki z gruszką jako formie zdrowych słodyczy. Migdałowe muffinki z gruszką polecam na niedzielny deser :)
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!