Wiadomo, że domowa wędlina jest najlepsza. Pomimo, że jej wykonanie jest trochę czasochłonne to warto poświęcić swój czas i ją przygotować, ponieważ smakuje rewelacyjnie. Polecam na śniadanie i kolację, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.
Sałatka gyros to idealna potrawa na rodzinne imprezy. Ja zawsze robię sałatkę gyros, gdy muszę szybko przygotować coś dla wielu osób. Zawsze wszystkim smakuje. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby sałatka gyros została na talerzu. Dziś zdradzę, jak przygotować sałatkę gyros.
Pyszna sałatka z tuńczykiem. Łatwa i szybka w przygotowaniu, wystarczy tylko połączyć składniki z puszki i w kilka minut otrzymujemy danie, które niejednego zachwyci. Sałatka z tuńczykiem wyśmienicie smakuje z pieczywem razowym.
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!
Pasta jajeczna - najlepsza z past. Pasta jajeczna idealnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa. Możemy nią dekorować kanapki albo podawać w odrębnych miseczkach lub na liściach sałaty. Pasta jajeczna jest doskonała na śniadanie, choć na kolację też ją można zjeść :)
Ponieważ cukinia jest dość mdława, a bardzo ją lubię, postanowiłem trochę zaostrzyć jej smak dodatkami. Oto pyszna cukinia zapiekana z gorgonzolą. Przygotowanie dania to zaledwie kilka chwil, bo przepis na cukinię jest łatwy. Wystarczy skupić się na oczyszczeniu i pokrojeniu jarzyn a następnie właściwym umieszczeniu ich w naczyniu żaroodpornym i w końcu zapiekaniu. Cukinia zapiekana z serem na pewno będzie smakować.
Lubię kuchnię zgodną z naturą i tym, co jest właśnie dostępne w naszym klimacie. Ostatnio królują śliwki i oczywiście knedle ze śliwkami. Przepis, który podaję to knedle ze śliwkami świeżymi, ale możesz je również wykonać potem z zamrożonym śliwkami.
Jesień to okres, kiedy warzywa są najsmaczniejsze. Najprostszym daniem wykorzystującym bogactwo warzyw jest sałatka jarzynowa. Za granicą, często znana jako sałatka rosyjska, u nas po prostu sałatka jarzynowa jest prosta, pożywna i smaczna!
Jabłka pieczone z ricottą to pełnowartościowa słodka przekąska. W przepisie na jabłka pieczone z ricottą wykorzystano ser serwatkowy, który jest jednym z najcenniejszych serów pod względem zdrowotnych. Ricotta posiada więcej wapnia niż mleko oraz białko o bardzo wysokiej wartości - a serwatka (z której robiona jest ricotta) jest wykorzystywana m.in. w odżywkach dla dzieci
Przepis na placki z bananami, takie placuszki z bananem często robię dzieciom na śnadanie, są pyszne i na długo zaspokajają głód. Można je też zjeść na kolację :)
Sprawdzony przepis na jajka w sosie. Tak przygotowane jajka są idealne na śniadanie lub kolację. Tanie i bardzo szybkie w przygotowaniu, do tego ładnie podane. Jajka z sosem podałam ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!