polecam.
Biszkopt:
3 jajka
60g mąki pszennej
60g mąki ziemniaczanej
100g cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody
Poncz:
½ szklanki wody
trochę soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe bez cukru
½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba ok. 2,5- 3 cytryny)
1 ½ szklanki wody
200 g cukru
200g masła
Cytrynowa pianka:
1 galaretka cytrynowa
500ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 łyżki cukru pudru
Lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder
Dodatkowo:
ok. 140g herbatników (20 sztuk)
pieczemy biszkopt.
białka oddzielamy od jajek, ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, gdy cukier jest juz niewyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. a następnie przesiane mąki i proszek do pieczenia. wszystko razem mieszamy i wylewamy na blachę wysmarowaną i wyłożoną papierem do pieczenia. pieczemy w temp. 180 stopni. ok. 30-35 min, do tzw. suchego patyczka.
masa budyniowa:
szklanke wody i cukier zagotować. w 1/2 szkl wody wymieszać z dokładnie z budyniami. dodać do gotującej wody. szybko mieszać by nie powstały grudki. chwilkę gotować aż zgęstnieje. pozostawić do ostygnięcia. miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. dalej miksując dodawać budyń,
przygotować poncz.
wymieszać wodę z sokiem z cytryny i cukrem.
biszkopt nasączamy ponczem.
na biszkopt wykładamy masę budyniową. wkładamy do lodówki.
można przygotowywać cytrynową piankę. galaretkę rozpuszczamy w szkl. wody i pozostawiamy do ostudzenia.
smietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. dodać tężejacą galaretkę. wykładamy na masę budyniową.
Przygotowujemy lukier i obtaczamy w nim herbarniki i wykładamy na blaszkę.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu