Łopatka z szynkowara.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Wiadomo, że domowa wędlina jest najlepsza. Pomimo, że jej wykonanie jest trochę czasochłonne to warto poświęcić swój czas i ją przygotować, ponieważ smakuje rewelacyjnie. Polecam na śniadanie i kolację, najlepiej ze świeżym pieczywem.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki soli peklującej
2 łyżki żelatyny
100 ml wody
przyprawy do smaku:
czosnek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę, każdą kostkę lekko rozbiajamy tłuczkiem do mięs.
2. W zimnej wodzie rozpuszczamy cukier i sól peklującą.
3. Do mięsa dajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek ( według uznania ) i zalewę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy.
4. Po tym czasie do mięsa wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
5. Do szynkowara o pojemności około 1,5 litra wkładamy specjalny woreczek do szynkowarów lub woreczek do pieczenia mięs w piekarniku, wkładamy mięso i ubijamy, żeby nie było wolnych przestrzeni, zawiązujemy woreczek i zamykamy szynkowar.
6. Następnie wstawiamy go do lodówki na kolejne 12 godzin.
7. Po tym czasie szynkowar gotujemy około 2 godziny, cały czas pilnując, żeby woda była ponad poziomem mięsa. Nastepnie po ugotowaniu szynkowar studzimy, najlepiej w zimnej wodzie.
8. Wystudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Po tym czasie mięso jest gotowe. Wyjmujemy, kroimy i podajemy.