Łopatka z szynkowara.

Łopatka z szynkowara.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Wiadomo, że domowa wędlina jest najlepsza. Pomimo, że jej wykonanie jest trochę czasochłonne to warto poświęcić swój czas i ją przygotować, ponieważ smakuje rewelacyjnie. Polecam na śniadanie i kolację, najlepiej ze świeżym pieczywem.

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

1 łyżeczka cukru pudru

2 łyżeczki soli peklującej

2 łyżki żelatyny

100 ml wody

przyprawy do smaku:

czosnek, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w kostkę, każdą kostkę lekko rozbiajamy tłuczkiem do mięs.

2. W zimnej wodzie rozpuszczamy cukier i sól peklującą.

3. Do mięsa dajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek ( według uznania ) i zalewę. Dokładnie mieszamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy.

4. Po tym czasie do mięsa wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy.

5. Do szynkowara o pojemności około 1,5 litra wkładamy specjalny woreczek do szynkowarów lub woreczek do pieczenia mięs w piekarniku, wkładamy mięso i ubijamy, żeby nie było wolnych przestrzeni, zawiązujemy woreczek i zamykamy szynkowar.

6. Następnie wstawiamy go do lodówki na kolejne 12 godzin.

7. Po tym czasie szynkowar gotujemy około 2 godziny, cały czas pilnując, żeby woda była ponad poziomem mięsa. Nastepnie po ugotowaniu szynkowar studzimy, najlepiej w zimnej wodzie.

8. Wystudzony szynkowar wstawiamy do lodówki na kilka godzin do zastygnięcia. Po tym czasie mięso jest gotowe. Wyjmujemy, kroimy i podajemy.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy