W sezonie rabarbarowym polecam przygotować takie pyszne pierogi. Można je przygotować na obiad lub podwieczorek. Polecam.
Ciasto:
około 1 szklanka ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
Nadzienie:
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki mielonego cynamonu
1 łodyga rabarbaru
Mus:
pół łyżeczki mielonego cynamonu
cukier do smaku
2 łodygi rabarbaru
gorąca woda
Dodatkowo:
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Przygotowanie nadzienia: Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki, pokrojony rabarbar oprószyć cukrem i cynamonem.
2. Przygotowanie musu: Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do rozgotowania często mieszając. Gdy mus będzie jednolity i gęsty dodać cynamon i cukier do smaku, dokładnie wymieszać.
3. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto.
4. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać za pomocą krążki, na każdy krążek nakładać kawałek rabarbaru i zlepiać brzegi formując pierogi. Z przepisu wyjdzie nam około 40 pierogów.
5. Przygotowane pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzić.
6. Ugotowane pierogi nakładać na talerze i podawać polane gorącym musem.
7. Smacznego.
Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem.
Wiejski kociołek z kluseczkami.
Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku zielonego.
Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej.
pierogi z nadzieniem z fety ziemniaków twarogu
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu