Polecamy dzisiaj:

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.

print Drukuj
Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

W sezonie rabarbarowym polecam przygotować takie pyszne pierogi. Można je przygotować na obiad lub podwieczorek. Polecam.

składniki

Ciasto:

około 1 szklanka ciepłej wody

2 szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki soli

 

Nadzienie:

2 łyżeczki cukru

pół łyżeczki mielonego cynamonu

1 łodyga rabarbaru

 

Mus:

pół łyżeczki mielonego cynamonu

cukier do smaku

2 łodygi rabarbaru

gorąca woda

 

Dodatkowo:

sól do gotowania

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Przygotowanie nadzienia: Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki, pokrojony rabarbar oprószyć cukrem i cynamonem.

2. Przygotowanie musu: Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do rozgotowania często mieszając. Gdy mus będzie jednolity i gęsty dodać cynamon i cukier do smaku, dokładnie wymieszać.

3. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto.

4. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać za pomocą  krążki, na każdy krążek nakładać kawałek rabarbaru i zlepiać brzegi formując pierogi. Z przepisu wyjdzie nam około 40 pierogów.

5. Przygotowane pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzić.

6. Ugotowane pierogi nakładać na talerze i podawać polane gorącym musem.

7. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!