Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 4
W sezonie rabarbarowym polecam przygotować takie pyszne pierogi. Można je przygotować na obiad lub podwieczorek. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
około 1 szklanka ciepłej wody
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
Nadzienie:
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki mielonego cynamonu
1 łodyga rabarbaru
Mus:
pół łyżeczki mielonego cynamonu
cukier do smaku
2 łodygi rabarbaru
gorąca woda
Dodatkowo:
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie nadzienia: Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki, pokrojony rabarbar oprószyć cukrem i cynamonem.
2. Przygotowanie musu: Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do rozgotowania często mieszając. Gdy mus będzie jednolity i gęsty dodać cynamon i cukier do smaku, dokładnie wymieszać.
3. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto.
4. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać za pomocą krążki, na każdy krążek nakładać kawałek rabarbaru i zlepiać brzegi formując pierogi. Z przepisu wyjdzie nam około 40 pierogów.
5. Przygotowane pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzić.
6. Ugotowane pierogi nakładać na talerze i podawać polane gorącym musem.
7. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Wiejski kociołek z kluseczkami.
Jest to pyszne danie jednogarnkowe, bardzo syte i rozgrzewające, idealne na obiad w chłodne dni. Według mnie do tego dan...
Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej.
Jest to pomysł na bardzo smaczne i bardzo syte. Możemy je podać z ziemniakami i ulubioną surówką. Danie jest nied...
Pierogi z młodą kapustą.
Polecam bardzo pyszne sezonowe pierogi. Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszły bardzo pyszn...
Klopsiki w warzywnej potrawce.
Jest to bardzo syte i bardzo pożywne danie. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, ryżem, makaronem lub pie...
Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.
W sezonie rabarbarowym polecam przygotować takie pyszne pierogi. Można je przygotować na obiad lub podwieczorek. Polecam...Zobacz więcej przepisów na:
Przepis na obiad

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.