Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.

print Drukuj
Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

W sezonie rabarbarowym polecam przygotować takie pyszne pierogi. Można je przygotować na obiad lub podwieczorek. Polecam.

składniki

Ciasto:

około 1 szklanka ciepłej wody

2 szklanki mąki pszennej

pół łyżeczki soli

 

Nadzienie:

2 łyżeczki cukru

pół łyżeczki mielonego cynamonu

1 łodyga rabarbaru

 

Mus:

pół łyżeczki mielonego cynamonu

cukier do smaku

2 łodygi rabarbaru

gorąca woda

 

Dodatkowo:

sól do gotowania

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Przygotowanie nadzienia: Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki, pokrojony rabarbar oprószyć cukrem i cynamonem.

2. Przygotowanie musu: Rabarbar należy oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki i przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością gorącej wody i dusić do rozgotowania często mieszając. Gdy mus będzie jednolity i gęsty dodać cynamon i cukier do smaku, dokładnie wymieszać.

3. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto.

4. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać za pomocą  krążki, na każdy krążek nakładać kawałek rabarbaru i zlepiać brzegi formując pierogi. Z przepisu wyjdzie nam około 40 pierogów.

5. Przygotowane pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane odcedzić.

6. Ugotowane pierogi nakładać na talerze i podawać polane gorącym musem.

7. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!