Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku zielonego.

Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku zielonego.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam to danie. Kruche mięsko z warzywami posypane serem żółtym. Danie podałam z ryżem ugotowanym na sypko. Wyszło bardzo smacznie.

Składniki:

3 duże marchewki

1 średnia cebula

50 dag surowej szynki wieprzowej

pół puszki zielonego groszku

przyprawa do wieprzowiny

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

20 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

1. Mięso oczyścić, umyć i bardzo dokładnie osuszyć. Następnie pokroić w kostkę.

2. Następnie mięso oprószyć przyprawą do wieprzowiny i przesmażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

3. Cebulę i marchewki obrać i umyć, następnie marchewki pokroić w słupki, a cebulę w kostkę.

4. Warzywa przełożyć do mięsa, podlać gorącą wodą i dusić do miękkości. Gdy warzywa i mięso będą miękkie odparować cały płyn.

5. Następnie dodać odsączony z zalewy groszek i przyprawić do smaku solą i pieprzem.

6. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

7. Na talerze nakładać porcje gorącej potrawki i posypywać startym serem.

8. Podawać od razu gorące. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy